Connect with us

Revistateo.ro

Cancerele sângelui - factori de risc și simptome. medicul Mihaela Andreescu a vorbit pe larg despre acest subiect.

Sanatate

Hematologul Mihaela Andreescu, despre cancerele sângelui. Care sunt principalele simptome

11Leucemia, limfomul și mielomul sunt categoriile principale în care sunt grupate cele 140 de tipuri de cancere ale sângelui. Simptomele comune ale acestora includ starea de oboseală, dureri de oase, apariția de vânătăi ori instalarea unor hemoragii din ce în ce mai greu de oprit, infecții sau pierderea rapidă și inexplicabilă în greutate.

Mihaela Andreescu, medic hematolog la Spitalul Colentina din București a vorbit despre cancerele sângelui.

Care este diferența dintre bolile sângelui și bolile care se transmit prin intermediul sângelui?

„Nu au legătura. Bolile hematologice sunt cele care circulă prin sânge. În sânge avem hematii, avem globule albe și trombocite. Când acestea se îmbolnăvesc avem de-a face cu boli hematologice. Ele nu se transmit prin sânge. Afecțiunile care se transmit prin sânge sunt afecțiunile virale: virușii hepatitici, HIV, HDLV. Sunt o groază de viruși care se transmit prin sânge.”, a spus Mihaela Andreescu, medic hematolog.

CITEȘTE ȘI: Te confrunți cu o cădere masivă a părului? Medicul Oana Spânu vorbește despre cauze și tratamente

Cancerele sângelui

„Cancer înseamnă o proliferare necontrolată a unor celule. Sîngele se produce la nivelul măduvei osoase și tot ce se produce la nivelul măduvei osoase, ajunge în final, când se maturizează, în sânge. Cancer înseamnă un număr foarte mare d ecelule care proliferează, se înmulțesc foarte mult.

Cancerele sângelui sunt: leucemiile, limfoamele, mieloamele, dar acestea sunt clasele mari de cancer. Formele acute sunt dramatice, cele cronice pot să aibă o supraviețuire de lungă durată.

Formele acute sunt agresive. Leucemiile acute sunt cele mai grave forme de cancer ale sângelui, care au o evoluție dramatică. Pacientul se prezintă la spital foarte grav, cu anemie severp, cu număr mare de leucocite sau, din contră, scăzut.

Leucemia acută este un cancer al sângelui, care necesită un tratament și o abordare terapeutică imediată, nu urgentă. Pacientul trebuie echilibrat, nu poate trăi cu o leucemie acută.”, a explicat medicul.

Factorii de risc

„În limfoamele agresive, simptomalogia este mai agresivă. Pacientul se seimte, e impregnat neoplazic. Este astenic, face febră, transpiră abundent.

Factorii de risc: soarele a fost incriminat și un alt factor de risc este vopseaua de păr, care e trecută în toți factorii etiologici.”, spune Mihaela Andreescu, medic hematolog.

Alimente care imbunatatesc circulatia sangelui

Din seria de alimente care imbunatatesc circulatia sangelui fac parte castanele, ghimbirul, usturoiul si piperul.

Primele semne ale unei circulatii deficitare sunt amorteala, picioarele reci, cresterea in volum a gambelor si mainile umflate. Circulatia deficitara netratata poate crea probleme de sanatate importante. Imbunatatirea circulatiei este posibila prin consumul anumitor alimente. Printre complicatiile care pot aparea din cauza unei circulatii sanguine deficitare se numara infarctul sau atacul cerebral.

Alimentele care imbunatatesc circulatia sangelui

1. Gingko biloba – Cunoscut si ca arborele pagodelor, aceasta planta are proprietati vasodilatatoare, venotonice si antiinflamatorii. Planta poate fi consumata sub forma de suplimente sau ceai. Gingko biloba contine substante care activeaza plagile sanguine si ajuta la coagularea sangelui. Planta este recomandata persoanelor care sufera de boli cardiovasculare si au probleme cu arterele.

2. Castanele – Consumul de castane face arterele mai puternice. Castanele contin doua substante esentiale unei bune circulatii. Escina si esculina evita formarea edemelor si cresc rezistenta vasile sanguine la presiune mare.

3. Usturoiul – Consumul de usturoi ajuta la dilatarea vaselor de sange si impiedica coagularea acestuia. Previne acumularea plagilor de sange pe artere si reduce riscul de a suferi de ateroscleroza. Consumat zilnic, usturoiul imbunatateste in special circulatia sangelui in membrele inferioare.

4. Ghimbirul – La fel ca usturoiul, consumat sub forma de condiment sau in ceai, ghimbirul ajuta la evitarea formarii cheagurilor de sange care pot bloca circulatia si reduce riscul formarii bolilor coronariene. Ghimbirul contine gingerol, o substanta ale carei proprietati benefice pentru sange si inima sunt recunoscute de medici.

5. Piperul – Continutul bogat de capsaicina activeaza si stimuleaza sistemul cardiovascular. Reduce presiunea arteriala si nivelul de colesterol rau din sange. Reduce si posibilitatea de a suferi de ateroscleroza intarind arterele.

6. Uleiul de peste – Acest tip de ulei este extras din tesuturile mai multor tipuri de peste precum tonul si somonul. Contine acizi grasi Omega 3, benefici nu doar pentru sanatatea inimii, ci si pentru intregul sistem imunitar.

Alte alimente benefice pentru circulatia sangelui sunt rozmarinul si ananasul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top