Connect with us

Revistateo.ro

Viața lui a fost demnă de un film de istorie. A murit omul care a cunoscut ce înseamnă teroarea.

Stiri

A MURIT cel mai bătrân supravieţuitor al lagărelor comuniste din România. Un cunoscut jurnalist a făcut anunțul

Nicolae Tomaziu, ultimul supravieţuitor al lagărului de muncă de la Canalul Morţii şi cel mai bătrân deţinut politic din România, a murit joi, 26 octombrie, la vârsta de 101 ani.

Nicolae Tomaziu s-a născut pe 26 februarie 1916 în satul Păltiniş din Botoşani. Avea deja patru fraţi şi surori, iar mama sa, bolnavă de tifos a murit a doua zi după naştere. Şi el a contractat boala şi nimeni nu i-a dat şanse de supravieţuire. A fost însă un luptător din primele minute de viaţă.

Ultimul interviu acordat de Nicolae Tomaziu

„Imediat după ce m-am născut, o femeie din sat m-a acoperit cu zăpadă şi apoi m-a învelit în covoare. Când m-a scos de acolo, eram roşu ca racul, dar am scăpat. Acum, tehnica este recunoscută peste tot în lume şi se numeşte Kneipp.

M-am născut în război şi nu erau de niciunele. M-a alăptat o femeie din sat. Acum, dacă privesc în urmă la viaţa mea, mai bine ar fi trăit mama în locul meu, că mai avea copii de care să aibă grijă. Eu tinereţea mi-am pierdut-o pe front şi în lagăre de exterminare“, a povestit Nicolae Tomaziu într-un articol publicat în „Adevărul” în 2016.

Vestea morţii lui Nicolae Tomaziu a fost dată de către jurnalistul Viorel Ilişoi, unde dintre cei care au scris despre viaţa deţinutului de la Canal. „Astăzi ne-a părăsit, la peste 101 ani, Nicolae Tomaziu. L-a învins timpul, l-a câştigat istoria. Dumnezeu să-l ierte şi să ne ierte şi pe noi, necunoscătorii, nerecunoscătorii“, a scris Viorel Ilişoi pe contul personal de Facebook.

Sursa: adevarul.ro

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top