Stil de viata
Motivele neoficiale pentru care s-a trecut la ora de iarnă. 4 aspecte despre care nu s-a scris
Trecerea la ora de iarnă se face an de an în ultima sâmbătă a lunii octombrie. Practic, se dă ceasul înapoi cu o oră. Acest lucru s-a întâmplat noaptea trecută, însă puțină lume știe de ce s-a făcut din ora 4 ora 3 și nu s-a ales o altă oră și, mai mult, care e cu adevărat necesitatea schimbării orei an de an.
Lucruri care nu ți s-au spus despre trecerea la ora de iarnă
1. La ora de iarnă trec majoritatea țărilor din emisfera nordică a planetei. Prima țară care a făcut acest pas a fost Germania în anul 1916, în luna aprilie. Continentul asiatic și țările aflate în emisfera sudică (cu excepția Argentinei, Braziliei și a statului Chile) nu trec la ora de iarnă. Asiaticii au renunțat de mult la acest obicei.
2. S-a ales schimbarea orei din ora 4 în ora 3 pentru că este ora la care au loc cele mai puține tranzacții financiare, e ora la care business-urile sunt mai puțin active și mai puțin afectate de pierderea sau câștigarea unei ore.
3. Unii ecologiști spun că prin a da o oră în spate sau în față, planeta, per ansamblu, economisește utilizarea resurselor (ne)regenerabile precum electricitatea.
4. Teoria ecologiștilor suedezi a fost contrazisă de un exemplu concret. În statul american Indiana, consumul de electricitate crește de fiecare dată când se schimbă oră, chiar în primele săptămâni, fie că vorbim de ora de vară sau ora de iarnă.