Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Câtă apă ar trebui să bem în funcție de vârstă

Medicul Lygia Alexandrescu a vorbit despre importanța hidratării. Specialistul în nutriție și conferențiarul universitar a vorbit despre cantitatea de apă pe care ar trebui să o bem zi de zi în funcție de vârstă.

„Fiecare etapă a vieții noastre este caracterizată de o serie de particularități. Fie că e vorba de nevoile alimentare, fie că e vorba de nevoile de odihnă, de nevoile de hidratare.

Și dacă vorbim de hidratare la vârsta mică aportul de apă este foarte important, însă el trebuie personalizat în funcție de greutatea copilului.

Nu vom hidrata în mod excesiv sau ca pe un adult un copil, mai ales dacă vorbim despre bebeluș. Până la un an, îi vom furniza din alimente și din lapte și nu adăugăm laptele matern.

Aici îi furnizăm undeva la 300-400 de mililitri de apă pe zi. Pentru fiecare kilogram în plus până la 20 de kilograme vom adăuga câte 50 de mililitri de apă pe zi.

CITESTE SI: Ora ideală pentru activitățile zilnice, în funcție de vârstă

Cum sa calmezi crizele de nervi ale copiilor in functie de varsta

Peste 20 de kilograme, vom adăuga câte 20 de mililitri de apă în plus în fiecare zi. Așadar, putem face un calcul ușor de câtă apă are nevoie un copil.

Dacă vorbim de preșcolari, creșterea aportului de apă se face brusc, în fiecare an. Copiii cresc în special vara și atunci nevoia de hidratare este mai mare.

Fetele au nevoie de o hidratare mai mică pentru că nu au masa musculară foarte bine dezvoltată. Dacă la copii am vorbit despre ape slab mineralizate, pe măsură ce cresc se poate consuma apă minerală.

Ca adulți, nevoia de hidratare rămâne, mai ales când apare stresul din cauza muncii. Unele munci presupun o viață sedentară.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, masa musculară scade, iar sistemul renal devine din ce în ce mai greoi.

Mai apar și medicamentele, apar dezechilibrele cardiologice. Trebuie să consumăm apă mai mult pentru a menține sistemul cardiovascular funcțional”, a declarat medicul Lygia Alexandrescu pentru revista Unica.

Ce trebuie să știi despre hidratarea în timpul iernii:

In timpul verii, iti faci un obicei ca sa bei lichide extrem de des si sa tii cu tine o sticla cu apa.

Odata cu venirea toamnei si a sezonului rece, nevoia de a bea apa scade, in ciuda sfaturilor medicilor de a consuma minimum 2 litri de apa pe zi.

In perioada rece, corpul lupta din rasputeri pentru a se mentine cald, iar acest lucru implica si o hidratare optima.

Efectele deshidratarii

Functionarea organismului uman depinde de apa, lipsa ei poate duce la deshidratare, iar unele organe pot inceta sa mai functioneze normal. O deshidratare accentuata poate:

Creste riscul dezvoltarii infectiilor urinare, de rinichi si de aparitie a constipatiei.

Creste riscul aparitiei cancerului de vezica urinara, san si colon.

Creste gradul de retentie a lichidelor in organism – chiar daca suna ciudat, este o reactie normala a organismului care incearca sa retina apa cat mai mult.

Unele boli pot fi agravate sau provocate de deshidratarea cronica, precum: arsuri la stomac, ulcere, oboseala cronica, diabet, depresie, alergie, asm, dureri de cap, de inima, cresterea tensiunii, cresterea colesterolului, etc.

Ei bine, in afara celor opt pahare cu apa pe care trebuie sa le consumi zilnic, iata cateva metode ca sa previi deshidratarea:

1. Hidrateaza-te cu fructe – deoarece sunt o sursa excelenta de apa, au vitamine si sunt iubite de catre adulti si de catre copii. Consuma clementine, care au 87% continut de apa, dar si mere, care au un continut de apa de 84%.

2. Bea ciocolata calda – retine apa si esti plin de energie in fiecare zi. In plus, daca faci si antrenamente, poti stimula recuperarea cu ajutorul ciocolatei calde. Dupa o zi de mers prin frig si ploaie, este solutia ideala pentru a-ti recapata tonusul.

3. Consuma mai multe alimente bogate in sare, caci acestea retin apa. Pentru iarna, sunt ideale supele de rosii.

4. Bea bauturi la temperatura camerei – chiar daca bauturile reci sunt absorbite mai repede, bauturile caldute ori la temperatura camerei iti mentin corpul la temperatura ideala. Daca alergi pe frig, ai grija sa ai la tine o bautura calduta.

5. Consuma mai putina cafea in timpul sezonului rece, caci cauzeaza cofeina deshidratarea. Incearca si cafeaua decofeinizata.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top