Sanatate
Alimentul care vă poate îmbolnăvi de cancer. Avertismentul unui medic gastroenterolog
O alimentaţie dezechilibrată poate fi un factor de risc pentru toate tipurile de cancer gastric, atrage atenţia medicul gastroenterolog Cem Aygün.
Medicul gastroenterolog spune că este extrem de nociv pentru sistemul digestiv excesul de carne roşie. Grăsimile saturate, produsele super procesate şi insuficienţa aportului de fibre sunt de asemenea factori care pot duce la apariţia cancerului.
„Am constatat la mulţi dintre pacienţii noştri cu cancere gastrice prezenţa aceste obiceiuri culinare şi, de aceea, recomandăm eliminarea acestora”, spune medicul gastroenterolog Cem Aygün
În topul cancerelor digestive diagnosticate de medici sunt cele de colon, pancreas, stomac şi esofag. Pe lângă dieta săraca în legume şi fructe, fumatul este responsabil pentru riscul crescut de cancer digestiv. Cât priveşte cancerele de stomac, acestea apar şi din cauza unei infecţii extrem de răspândite în rândul populaţiei.
“Este cunoscut faptul că Helicobacter Pylori creşte riscul de cancer de stomac. Prezenţa acestui microorganism indică un prim risc de cancer de stomac, iar atrofia şi metaplazia asociate acestei infecţii cresc riscul de boală malignă.
Deşi ştim că celulele sistemului nostru imunitar recunosc şi atacă bacteria, acestea nu o pot anihila. Helicobacter Pylori poate trăi în stomacul unei persoane din copilărie şi până la vârsta adultă, iar inflamaţia care se perpetuează ani în şir reprezintă un factor de risc important pentru multe tipuri de cancer care afectează sistemul nostru digestiv.”, completează medicul gastroenterolog, potrivit libertatea.ro.
Articol pe aceeași temă: Medicul Radu Zamfir avertizează. Care sunt simptomele cancerului de colon, de pancreas și de stomac
Radu Zamfir, medic primar chirurgie generală la Spitalul Fundeni, a vorbit despre cele mai răspândite tipuri de cancer. Care sunt simptomele cancerului de col, de pancreas, de stomac și ce alimentație recomandă renumitul medic.
„Dintre cele mai blânde le-am putea enumera pe cele colorectale. Ca gresivitate urmează cancerul de stomac, de pancreas.”, spune medicul Radu Zamfir.
Cancerul de colon
„E pe locul 4 la noi în țară. Este o problemă serioasă de sănătate și oamenii își dau sema cât de importantă e sănătatea când o pierd. Cred că este consecința aglomerațiilor urbane, alimentație dezordonată. Alimentația de tip fast-food și alimentația în care nu există legume, fructe, acestea contribuie la apariția acestor cancere în timp.
Oamenii care au în familie rude de gradul 1 cu patologii de acest gen, analizele ar trebui făcute mai des.”, mai spune medicul
Există alimente care pot preveni cancerul de colon?
„Sunt alimente care sunt considerate diete protective. Dieta mediteraneană, de exemplu, bazată pe carne albă.”
Sunt bune suplimente?
„Suplimentele nu cred că sunt rele, dar au echivalența unui medicament. De ce să luăm niște medicamente când putem printr-o dietă sănătoasă să nu avem probleme.”
Care sunt simptomele cancerului la colon
„Sunt niște simptome specifice de organ, sunt date atât de topografia leziunii, cât și de posibilele complicații. Pot exista sângerări. Un pacient care se prezintă la medic cu hemoroizi este obligatoriu să facă și o colonoscopie.”
Există șanse de vindecare?
„Ideal e să găsești pacientul în etapa cea mai incipientă fază a bolii. De aceea tratamentul este mai simplu, poate fi și un tratament endoscopic. De obicei, cel puțin la noi, aceste neoplazii sunt găsite în stadii mai avansate, care necesită rezecții de organ.”
CITEȘTE ȘI: De ce se întoarce cancerul după tratament
Cancerul de pancreas
„Chiar azi mi-a venit la control un pacient, pe care l-am operat de cancer în urmă cu 6 ani. În momentul de față a venit să-și facă analizele, iar în urma acestei evaluări sper să iasă bine. Dar este fantastic că există acești 6 ani.”
Care sunt simptomele cancerului la stomac?
„În funcție de localizare, simptomele sunt destul de tardive. Este descoperit într-un stadiu în care nu este rezecabil. Pentru cancerul de cap de pancreas, icter mecanic, este primul semn uneori, asociat cu o distensie de veziculă biliară. Uneori pacientul remarcă o umflătură în partea dreaptă sub coaste.
Cancerul la stomac
„Este mai agresiv ca cel de colon. Dacă ne-am gândi la cele două organe, datorită faptului că diametrul stomacului este mai mare și simptomatologia inițială este redusă. De aceea este posibil să fie descoperit în stadii avansate.”, a spus medicul.
hofer gheorghe
2017-11-22T16:14:10+02:00 at 2017-11-22T16:14:10+02:00
NU ati scris ceva aparte deosebit dupa cum e titlu astea se discuta de ani de zile prob sinteti tinar