Inedit
Cum devin amintirile dureroase emotii pozitive
Un studiu realizat pe soareci in Japonia si Statele Unite ne arata ca amintirile fericite se pot transforma in adevarate stari de depresie, si amintirile dureroase pot deveni emotii pozitive care ne vor intari sa razbim in viata, arata revista Nature.
„Aceasta proprietate (de inversare) a memoriei este folosita in mod clinic pentru tratarea maladiilor mintale, dar mecanismele neuronale si circuitele cerebrale care autorizeaza aceasta schimbare a registrului emotional raman in mare parte putin cunoscute”, arata studiul.
Studiul a fost realizat pentru depistarea unor noi tratamente pentru depresie si alte boli mintale. Totodata, studiul confirma ca la ora actuala, tratamentele antidepresive functioneaza eficient.
Studiul a fost realizat de Institutul japonez Riken, in colaborare cu Massachusetts Institute of Technology. Acesta arata o posibilitate de control a mintii cu ajutorul luminii, procesiunea numindu-se „optogenetica”. Concluzia arata ca regiunea dintre hipocampus (partea creierului responsabila cu memoria si amintirile) si complexul amigdalian este mai flexibila decat se credea pana acum.
Cercetatorii au reusit in premiera, inscriptionarea unor amintiri false, in creierul soarecilor, astfel incat durerile prin care au trecut pot fi reevaluate pozitiv, si invers.