Connect with us

Revistateo.ro

Inedit

Ce a apărut pe Facebook după moartea Regelui Mihai. Reacții virulente

Moartea Regelui Mihai naște controverse uriașe. Majestatea Sa a împărțit România în două tabere: monarhiști și republicani, și chiar și după moartea Lui există o serie de controverse.

Un site de știri din România a publicat o știre cu privire la înmormântarea Regelui Mihai. Jurnaliștii au scris că Majestatea Sa va fi înhumat noaptea, iar asta a provocat isterie în mediul online.

„De aia nu-l lăsau pe Nicolae să-l vadă, îl opreau cu slugile, cu poliția… era putred de mult”, a scris cineva/

„O fi murit de luni de zile! De ce noaptea precum PSD-ul (ma intelegeti ce sugerez)?”, a comentat altcineva.

„Nu s-a pomenit asa ceva in tara noastra pana acum! Cum pe intuneric? Ce inseamna bataia asta de joc?”; „Ziua este mai cald și se decongelează”; „Prea multe mistere cu înmormântarea Regelui, prea multe interdicții, ceva nu e in ordine!!”, au fost celelalte reacții ale românilor care au citit știrea pe Facebook.

Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.

CITEȘTE ȘI: Ovidiu Ioanițoaia a povestit o întâmplare despre Regele Mihai care ne face să îl vedem cu alți ochi

Ce a spus Stela Popescu despre Regele Mihai, cu puțin timp de a muri: “Am pierdut marele…

Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

Viața unui Rege

Regele Mihai s-a născut la Sinaia pe 25 octombrie 1921 și a domnit în România în două etape (20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947).

Regele Mihai I al României a fost fiul principelui moștenitor Carol și a moștenit de la naștere titlul de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen, titlu la care a renunțat mai târziu. Mihai I a urcat pe tronul României după ce bunicul său, regele Ferdinand, a decedat, iar tatăl principelui a renunțat la tron în favoarea fiului în decembrie 1925.

Regele Mihai era însă minor în acea perioadă, așa că atribuțiile erau preluate de o regență care a dezamăgit atât clasa politică românească dar mai ales poporul, astfel că regele Carol se reîntoarce pe tron în 1930 în mod ilegal și inventează o funcție pentru regele Mihai, aceea de Mare Voievod de Alba Iulia.

Regele Mihai a fost privat de afecțiunea familiei, dar a primit o educație aleasă. Acesta și-a văzut mama foarte rar în ultimul deceniu, care se afla în exil la Florența.

În 1939 începe cel de-al doilea Război Mondial iar România pierde în cadrul acestui război teritorii importante precum Cadrilaterul, Transilvania de nord-est, Herța, Basarabia și Bucovina de Nord. Premierul de atunci, Ion Antonescu, îi cere regelui Carol al II-lea să abdice și să plece din România, fapt pentru care se întoarce fiul său pe tron, Mihai, pe data de 6 septembrie 1940.

Regele Mihai I însă nu avea mari pârghii și era rege doar cu titlul, România fiind un stat național-legionar și cel care lua mai toate deciziile fiind generalul Antonescu. Pe 23 august 1944, România întoarce armele deoarece Uniunea Sovietică câștigă războiul și Regele Mihai instituie lovitura de stat prin arestarea generalului Ion Antonescu și restaurarea Constituției din 1923.

Odată cu întoarcerea armelor, România este ocupată de sovietici și ani mai târziu întră în epoca comunismului. Întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste este privită și astăzi ca o controversă, existând numeroase personalități care privesc cu scepticism capacitatea Regelui Mihai de a decide cu adevărat în perioada celui de-al doilea Război Mondial, având în vedere că era încă foarte tânăr, deși era major.

Regele Mihai a ținut grevă regală între 1945 și 1946, refuzând să semneze decretele noului guvern sovietic de la București, condus de Petru Groza. La presiunile venite din exterior, regele renunță la insistența de a cere demisia guvernului comunist. Regele Mihai I al României nu i-a amnistiat pe cei închiși și torturați de comuniști, printre care generalul Antonescu, deoarece potrivit prevederilor Constituției nu avea toate atribuțiile la îndemână.

În noiembrie 1947, regele Mihai călătorește la Londra, unde participă ca invitat de soi la nunta reginei Elisabeta a II-a, unde o cunoaște pe viitoarea sa soție, Ana de Bourbon-Palma. Winston Churchill l-a convins pe rege să se întoarcă în România deoarece „mai presus de orice, un rege trebuie să fie curajos”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top