Stiri
Românii care nu-și plătesc contribuțiile la stat, pasibili de închisoare de la 1 la 6 ani
Guvernul României vine cu o propunere legislativă controversată. Românii care nu-și respectă obligațiile de cetățeni, acelea de a plăti contribuții sociale riscă să facă pușcărie de la 1 la 6 ani, conform unui act normativ propus de Ministrul de Finanțe.
„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata ori, după caz, încasarea și neplata, în tot sau în parte, cu intenție, în cel mult 30 zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege.
Neplata cu intenție, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexă constituie infracțiune și atunci când neplata este consecința utilizării acestor sume în alte scopuri”, se precizează proiectul de act normativ.
Sub incidența actului normativ figurează 32 de taxe și impozite. Este vorba despre impozitul pe venitul din salarii și asimilate salariilor, impozitul pe veniturile din pensii, impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, impozitul pe veniturile din arendă, impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi și dividende, impozitul pe veniturile din premii și din jocuri de noroc, contribuția de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor și contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor.
Aleșii României au decis. Ce se va întâmpla cu femeile care vor naște în 2018
Parlamentul României a luat o decizie importantă în legătură cu indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.
Decizia a fost adoptată ieri de deputați. Este vorba despre OUG 55/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 111/2010 privind concediul și indemnizația pe care o primesc mamele.
S-a stabilit astfel un plafon maxim al cuantumului indemnizației la 8,500 de lei, luându-se ca model cel mai mare cuantum aplicat în statele membre ale Uniunii Europene.
Se menține și în 2018 actualul mod de stabilire a dreptului, precum și a cuantumului minim al indemnizației de 85% din salariul minim brut garantat în plată.
178 de deputați au votat pentru, iar 94 împotrivă. 8 parlamentari s-au abținut de la vot în această problematică.
Proiectul de act normativ reglementează data la care se aplică prevederile propuse. Așadar, indemnizația pentru creșterea copilului se acordă în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului și nu poate fi mai mică de 85% din salariul brut.
PE ACELAȘI SUBIECT: Indemnizație pe viață pentru mame, între 600 și 1000 lei
Veste mare pentru mamicile din Romania. Senatul a decis sa legifereze titlul de mama eroina pentru acele femei care vor avea mai mult de trei copii.
Banii pe care acestea s-ar putea sa ii primeasca echivaleaza cu 30% din salariul mediu pe economie, adica intre 600 si 1000 de lei in functie de vechimea de munca a fiecareia.
Mamele care au 4 sau mai multi copii se vor bucura de venituri mai mari de la stat. Titlul de mama eorina va fi valabil pentru toata viata, sustin senatorii care doresc aceasta schimbare. Indemnizatia nu va fi impozitata si se va actualiza in functie de salariul mediu net pe economie, se mai arata in proiectul alesilor.