Connect with us

Revistateo.ro

Retete

Rețeta celebrului salam de Sibiu a fost dezvăluită. Cum îl prepari la tine acasă

Salamul de Sibiu este unul din brandurile culinare ale românilor, alături de magiunul de Topoloveni și multe alte preparate celebre.

Îți prezentăm în premieră rețeta salamului de Sibiu!

Salamul se prepară din carnea unui por matur și se poate cumpăra din măcelării în această periadă. Se curăță carnea de oase, pielițe și grăsimi.

Se taie bucățele de o palmă și se răsfiră pe o planșetă unde se răcește complet. Se pune carnea într-o plasă din plastic pentru ca tot sucul din carne să se scurgă. Se ține în acea pungă timp de 24 de ore.

Se condimentează carnea a doua zi cu sare și silitră, 150 de grame de sare, respectiv 13 grame de silitră.

Se ține apoi carnea îmbibată cu sare și silitră timp de 48 de ore. Se amestecă în cele două zile cu puțină slănină măcinată.

După cele două zile se condimentează carnea cu piper și usturoi mărunțit după gust. Tocătura se amestecp și se frământă în așa fel încât carnea să nu se zdrobească.

Se umple în maț de vită sărat, care e preferabil să nu aibă niciun defect. Nu se leagă la capăt, însă trebuie să fie cât mai îndesat.

În momentul umplerii mațului, se taie cu un cuțit bine ascuțit porțiuni de 40-60 de centimetri. Bucățile se pun pe o planșetă, luându-le la legat bucată cu bucată. Unul din capete se leagă cu o sfoară de 3-4 metri.

CITESTE SI: Rețeta de cozonac a lui chef Cătălin Scărlătescu

Când batonul de salam e bine îndesat se leagă și la celălalt capăt, apoi se leagă și de-a lungul lui.

După legarea batoanelor de salam, se dă la fum, dar nu la o temperatură mai mare de 25 de grade Celsius.

Între batoane e bine să fie o distanță de 15-20 de centimetri când sunt puse la afumat. Se afumă până prind o culoare frumoasă roșiatică. Apoi urmează maturarea și uscarea batoanelor de salam.

Se lasă salamul într-o încăpere care să nu aibă mai mult de 12 grade Celsius. Maturarea durează 6 săptămâni, iar la frig mai mare și mai mult.

Citeste in continuare: RETETA: CARNATI DE CASA gustosi – cel mai simplu mod de a-i prepara

Acum ca stii secretele pentru a prepara cei mai gustosi carnati de casa, iti punem la dispozitie o reteta simpla. Fuga la cumparaturi de carne si esti gata de a face cei mai gustosi carnati de casa!

Iata SECRETELE pe care trebuie sa le stii pentru a face cei mai buni CARNATI DE CASA. Pune-le in aplicare la urmatoarea reteta si vei deveni faimoasa pentru abilitatile tale de bucatareasa, garantat!

INGREDIENTE
Aici cantitatile pot diferi, in functie de cati carnati vrei tu sa faci, asa ca actualizeaza kilogramele in functie de cati invitati ai la masa.

  • 1,5 kilograme carne de porc
  • 2 metri mate de porc
  • 40 de grame de usturoi
  • sare
  • piper
  • boia
  • 250 ml supa de pui (optional)
  • condimente: coriandru, ienibahar, cimbru

In primul rand, spala bine matele si curata-le. Spala bine carnea de porc si tai-o in bucatele de aproximativ 5 cm, cat sa intre in masina de tocat. Este bine sa toci carnea mai intai prin sita mare, apoi inca o data prin cea mica. In castronul in care ai lasat carnea, adauga condimentele si usturoiul pisat.

Pentru un plus de savoare, poti face un mujdei din usturoi si putina supa de pui, eventual zeama in care ai fiert carnea pentru piftie, un alt preparat care nu poate lipsi de pe masa festiva de Craciun. Adauga mujdeiul peste carne si framanta bine pana condimentele sunt imprastiate in intreaga cantitate.

Dupa ce ati terminat de preparat carnea, luati matele curatate si rulati-le pe dispozitivul special al masinii de tocat. Acesta trebuie sa arate ca o palnie sau tub. Umple treptat matul, iar din loc in loc, in functie de lungimea pe care doresti sa o aiba carnatii, rasuceste intestinul de 2-3 ori. Continua acest procedeu pana termini umplutura. La ultimul carnat, fa un nod la capat.

Acum tot ce trebuie sa faci este sa lasi carnatii la scurs. Pune-i intr-un loc rece (de exemplu, pe balcon) pe o bucata de lemn, sau atarnati de sarma si nu uita sa pui un castron mare dedesubt, ca sa nu iti patezi podeaua de grasimea lasata, in caz ca aceasta curge.

Daca ai cum sa ii afumi, este perfect! Spor la treaba!

Continue Reading
You may also like...
1 Comment

1 Comment

  1. corleone

    2018-08-15T16:18:27+03:00 at 2018-08-15T16:18:27+03:00

    cum poti sa spui ca asta e reteata salamului de sibiu, daca esti habarnist nu mai induce lumea in eroare sa faci vizualizari pe site-ul tau de rahat. toti idiotii se trezesc ca sunt mari bucatari….

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Retete

To Top