Stiri
Rolul inimaginabil al intestinelor pentru un creier sanatos
Sanatatea creierului depinde de intestine! Chiar daca pare incredibil, exista o legatura extrem de puternica intre creier si intestine, cele din urma ajutand inclusiv la prevenirea bolii cerebrale Parkinson.
Atunci cand te gandesti la un creier sanatos iti vine in minte tot felul de axe si scheme cerebrale care par create pentru genii, zone ale creierului necunoscute de omul de rand care activeaza anumie afectiuni ori alte explicatii care mai de care mai sofisticate.
Practic, putem afirma ca omul are doua sisteme nervoase: cel central si sistemul nervos enteric, care este sistemul nervos intrinsesc al tractului gastrointestinal. Sistemul nervos central este compus din creier si coloana vertebrala. Ceea ce putina lume stie este ca atat sistemul nervos central cat si cel gastrointestinal sunt formate din acelasi tip de tesut. In timpul dezvoltarii fatului, o parte din tesut se transforma in sistemul nervos central si cealalta parte in sistemul nervos enteric.
CITESTE SI: RAZBOUL CU TOXINELE: CE SE INTAMPLA IN CORPUL TAU CAND MANANCI PROST
Cel care conecteaza cele doua sisteme este nervul vag, cel de-al zecelea nerv cranian ce merge din trunchiul cerebral pana la intestine creierabdomen. Nervul vag este si drumul pe care bacteriile intestinale transmit informatia catre creier (de exemplu, senzatia adevarata de foame).
Acest lucru, desi pare o fabulatie, il puteti verifica chiar dumneavoastra. Atunci cand sunteti nervosi sau indragostiti nu aveti senzatia de fluturi la stomac? De asemenea, simtiti ca stomacul dumneavoastra este deranjat in cazul unor suparari sau tulburari serioase? Nu de putine ori parintii si bunicii nostri ne spun de multe ori sa nu ne enervam ca ne va veni rau la stomac. Explicatia tocmai v-ati dat-o singuri!