Sanatate
Ce trebuie să pui sub nas dacă vrei să nu mai fie înfundat
Este iarnă, deci sezonul răcelilor. În această perioadă răcesc cei mai mulți dintre români. Virozele și alergii pot provoca inflamările vaselor de sânge ale membranelor care căptușesc interiorul foselor nazale, iar să ai nasul înfundat este un adevărat chin.
În primul rând pentru că nu poți respira bine, în al doilea rând pentru că nu simți mirosul bucatelor alese de sărbători și, nu în ultimul rând, pentru că este iritant.
Dacă vrei să îți desfunzi nasul, tot la bunici trebuie să apelezi. Rețetele naturiste care dăinuie de secole sunt valabile și azi.
Ai nevoie de o lingură de ceară de albine, două linguri de ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline, 8 picături de ulei de lavandă, 8 picături de ulei de mentă, 5 picături de ulei de eucalipt și 5 de ulei esențial de rom.
Poți opta între aceste tipuri de uleiuri sau le poți combina pe toate. Important este ca ele să fie calde. Amestecă-le pe o compresă și ține compresa sub nas, dacă este înfundat.
CITESTE SI: Ce trebuie sa faci daca ti se formeaza dopuri de coji in nas. Reteta bunicii chiar functioneaza!
E important de precizat că uleiul de măsline și ceara de albine trebuie topite, iar apoi adăugate restul uleiurilor, dacă simțiți că doar cu aceste două ingrediente nu se întâmplă nimic.
Tot în rezolvarea acestei probleme este recomandat să vă hidratați, să consumați lichide calzi pentru desfundarea sinusurilor (de la ceaiuri până la banală supă de pui preparată în casă).
Folosiți comprese calde cu ceaiuri pe care să le țineți pe nări pentru a umezi zona și pentru o desfundare imediată. Oricare din aceste remedii este eficient.
De ce ne prinde răceala?
Raceala este produsa de virusuri si bacterii. Aceasta credinta este confirmata de analizele medicale si nimeni nu o poate contesta.
Exista insa si un alt motiv, de-a dreptul incredibil, pentru care ne alegem cu gripa in orice moment al anului.
Mai multe studii recente arata ca stilul nostru de viata ne afecteaza mai mult decat am crede. Nervii pe care ni-i cream la locul de munca sau acasa pot duce la raceala. Da, stresul merge mana in mana cu raceala, avertizeaza specialistii.
Stresul tulbura sistemul imunitar, spun medicii. Stresul nu provoaca doar acnee si dureri de cap ci si gripa. Dar cum este posibil acest lucru? Explicatia este simpla: cortizolul (hormonul responsabil de functiile organismului).
Atunci cand cortizolul atinge cote prea mari se deregleaza intregul sistem imunitar. Creste tensiunea arteriala si nivelul de glicemie si poate cauza inclusiv infertilitatea la femei.
Sensibilitatea sistemului imunitar la cortizol slabeste celulele si creeaza un mediu propice pentru adapostirea virusurilor si bacteriilor.
Celulele nu mai raspund cum trebuie atunci cand sistemul imunitar prezinta o sensibilitate crescanda la cortizol, sustine dr. Sheldon Cohen de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburg, SUA.
Stresul duce asadar la o serie de boli la care nu ne-am fi gandit. Raceala este una dintre cele mai comune afectiuni, usor de tratat cu ceaiuri si medicamente.
Stresul provoaca tulburari digestive, boli de inima si inclusiv pierderi de memorie, avertizeaza medicii.
Unul dintre cele mai recomandate remedii anti-raceala este ceaiul de ceapa. Baut fierbinte, cu lamaie si miere, acesta destreseaza celulele si tin la distanta celelalte posibile afectiuni care pot fi cauzate de sensibilitatea sistemului imunitar.
Raceala poate aparea in orice perioada a anului. Cercetatorii sustin ca motivul pentru care unele persoane racesc si vara, dincolo de aspectul virusurilor si bacteriilor, este stresul legat de bani, viata de familie ori viata de cuplu.