Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Cum va fi vremea de Bobotează și Sfântul Ioan

Meteorologul ANM, Meda Andre a spus că anul acesta e posibil să asistăm la cea mai călduroasă zi de Bobotează de când se fac măsurători.

Dacă în anii trecuți temperaturile coborau până la -12, -15 grade Celsius în ziua de 6 ianuarie, anul acesta abia vom avea zero grade în localitățile care nu sunt situate la munte sau podiș.

Meteorologul Andre a declarat la Antena 3 că am putea avea recorduri de temperatură doar în anumite zone ale țării. Se știe că zonele unde temperaturile sunt în generale mai ridicat sunt sudul Olteniei, sud-vestul țării (parte din Banat și Oltenia) și sudul Munteniei.

„Anul trecut, de Bobotează, erau -12 grade. În 2014, de Bobotează, au fost 17 grade în Lugoj, iar în Capitală au fost 6 grade Celsius”, a mărturisit meteorologul la Antena 3.

„Este posibil ca în multe localități din țară, ziua de 6 să fie cu cele mai ridicate temperaturi de când se fac măsurători. Nu este exclus un record”, a adăugat ea.

Așadar, sunt așteptate temperaturi în jurul valorii de 10 grade Celsius pe timpul zilei. La munte va fi ceva mai frig, iar în Miercurea Ciuc se vor înregistra și -2, -3 grade.

Avertisment de la cei mai reputați meteorologi. Ce urmează în România: „Acțiuni RISCANTE”

Se pare că pentru a stopa încălzirea globală sunt prea puține de făcut. Un reputat climatolog, susțin de meteorologii din toată lumea, a lansat un avertisment dur.

Germanul Hans Joachim Schellnhuber susține că „timpul nu joacă în favoarea noastră”, iar acțiunile pentru stoparea creșterii temperate medii anuale globale pot fi riscante.

„Uneori, sunt cuprins de disperare. Te trezești de dimineață și te simți cu adevărat deprimat. Apoi, îți deschizi computerul, citești știrile și găsești ceva care își redă speranța. Atât timp cât există speranță, este responsabilitatea noastră să explicăm încă o dată și încă o dată”, a declarat neamțul la Bonn, conform AFP.

Cercetătorul a prezentat cele mai recente studii și a îndemnat producătorii să renunțe la cărbune, cea mai nocivă sursă de energie pentru atmosferă.

„Momentul meu a fost acela când am înțeles că mașinăria planetară — musoni, circulația oceanică, ecosisteme — nu funcționa într-o manieră liniară: există numeroase puncte fără întoarcere”, a explicat savantul german.

„Să luăm exemplul Antarcticii. Dacă bariera de gheață este distrusă, gheața ajunge în mare. E ca și cum ai scoate dopul unei sticle. În Antarctica există probabil 30 de astfel de ‘sticle’, iar noi suntem pe cale să le deschidem una după alta”, a adăugat el.

„Provocarea este uriașă. Vom face tot ce ne stă în putere. (Un studiu recent) arată că putem reduce cu o treime emisiile de gaze administrând mai bine pădurile și agricultura”, a răsouns expertul german.

„Am putea să ne asigurăm că în cazul în care insulele trebuie să fie evacuate, țările lumii vor avea obligația de a primi cetățenii din acele state. Acest lucru a existat în anii 1920 sub forma ‘Pașaportului Nansen’, acordat apatrizilor, ce era recunoscut de 52 de state. Marc Chagall a primit unul. Acea decizie a îmbogățit cultura franceză!”, a explicat profesorul german.

Încălzirea globală afectează deja și țara noastră. În ultimele luni au fost prezente pe teritoriul României o serie de fenomene care nu erau specifice acestei regiuni geografice.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top