Dieta si Sport
Medicul Mihaela Bilic a prezentat trucul care ajută în lupta cu poftele alimentare
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre un truc care ne poate ajuta în lupta cu poftele alimentare. E vorba de ceea ce nu vezi nici nu te tentează, e foarte bine să avem preferințe culinare, însă să le privim și să le avem la îndemână cât mai rar.
„Pe românește, ochii care nu se văd se uită. Însă nu despre iubire vreau să vă vorbesc, ci despre mâncare. Sau, de ce nu, despre iubirea pentru mâncare.
Înțelepciunea populară are dreptate, indiferent de limba pe care o folosim: tot ce nu vezi, ai șansa să uiți. Greu de crezut că vom uita miraculos de mâncare, dar reciproca e foarte adevărată și ea: cu cât o vezi mai des, cu atât o vrei mai mult!
Ca să extindem și mai mult terenul de acțiune al proverbului, vă pun o întrebare banală: ce efect au asupra voastră meniurile cu poze ale unui restaurant?
Nu-i așa că le vreți pe toate? Nu mai întreb despre bufeturile all inclusive sau galantarele ispititoare din brutării, patiserii, cofetării sau chiar din supermarket. Greu să te abții când vezi, fie ea și o poză!
Nu știu dacă arta culinară a devenit brusc pasiunea cea mai cool (sau tasty) a momentului, dar toată lumea iubește pozele cu mâncare, aproape că nu ne mai interesează ce gust are, important este să arate bine în poză.
Pe baza acestui apetit vizual insațiabil al minții noastre, toată lumea se îmbogățește: industria alimentară, restaurantele și alimentația publică, industria farma și chiar și medicii. Oare cât ne va trebui ca să realizăm că această pornografie alimentară ne face rău, ne îndeamnă la consum, acolo unde și așa consumăm prea mult.
Deși iubesc mâncarea nu pot să nu remarc manipularea vizuală la care asistăm, supraexpunerea simțurilor noastre la stimuli ce se vor delicioși.
Se vor, pentru că în realitate poza e mult mai reușită decât produsul, un fel de photoshop alimentar care prelucrează imaginile până devin irezistibile.
V-ați putea imagina o lume fără poze și reclame la mâncare, cu ambalaje pe care să fie trecut doar denumirea produsului, cu vitrine și galantare opace? Imposibil! Și totuși, nu pot să nu mă înfior când văd pozele sinistre de pe pachetele de țigări.
Aceleași țigări care erau marea modă în secolul trecut și pe care le puteai fuma până și în avion!! Astăzi știm că țigările ne pot îmbolnăvi, așa că le-am schimbat imaginea.
Mâncarea doar ne îngrașă și deocamdată obezitatea nu e considerată o boală, ci doar lipsă de voință personală, deci liber la expunere indecentă! Rezistați, nu e nimic de făcut pe moment”, a explicat Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
4 motive pentru care ti-e foame intruna
Sa incepem cu primul. Un somn de minimum 8 ore, cum scrie la carte, ne face mai frumosi si mai sanatosi. Atunci cand organismul duce lipsa de energie, compenseaza din alte surse precum nerecomandata portie de cartofi prajiti.
Pentru a nu te trezi noaptea sa dai buzna in bucatarie, la frigider, consuma inainte de somn alimente bogate in vitaminele D si K.
CITEȘTE ȘI: Dr. Mihaela Bilic: Salata de boeuf poate fi foarte bună dietă, cu o singură condiţie
Pe urma, caloriile goale pastreaza senzatia de foame. Dar ce sunt caloriile goale? Este o sintagma folosita pentru a descrie alimentele bogate in calorii, dar goale din punct de vedere nutritiv precum chipsurile sau croissantele cu ciocolata din comert.
Urmatorul motiv este cel mai cunoscut dintre toate, deoarece s-a scris si s-a dezbatut mult despre asta. Exista o falsa senzatie de foame care ascunde, de fapt, nevoia organismului de a fi hidratat. Deshidratarea pacaleste creierul, iar informatiile pe care acesta ti le da sunt interpretate ca senzatie de foame.
O idee foarte proasta este sa consideri cafeaua mic dejun. Iti va da energie pentru cateva ore, insa nu te va hrani. Evita sa bei cafea inainte sa mananci ceva.
Nu uita ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, iar daca te trezesti dimineata fara sa te hranesti, foamea te va urmari pana in toiul noptii. Un astfel de decalaj se va simti pe sunculitele care ti se formeaza.