Connect with us

Revistateo.ro

Statul roman nu are bani de Brancui. SOLUTIA SPECIALISTILOR

Inedit

Statul roman nu are bani de Brancusi. CE SOLUTIE AU SPECIALISTII

Statul roman nu are bani sa cumpere sculptura „Cumintenia pamantului”, a marelui artist Constantin Brancusi, opera de arta care valoreaza 20 de milioane de euro, declara ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Acesta a mai precizat ca va face demersuri ca opera lui Brancusi sa ramana la romani.

„Cumintenia pamantului” a fost admirata la expozitia privata de arta din Bucuresti de ieri, de la centrul Artmark. Doina Lemmy, muzeograf si doctor in istoria artei la Muzeul National de Arta Moderna din Paris, Centrul Georges Pompidou, considera ca aceasta opera de arta trebuie sa ramana in Romania. De aceeasi parere este si un alt specialist, Maria Rus Bojan, critic de arta si membrul in comitetul de achizitie al celui mai faimos muzeu de arta din Europa, Tate Modern din Londra.

La expozitia sustinuta la Artmark au participat si alte tari, pintre care Franta, Marea Britanie, Rusia, Polonia sau Norvegia. Solutia la care s-au gandit specialistii este crearea unei chete nationale pentru a putea cumpara „Cumintenia pamantului” de la actualul proprietar.

„Ce inseamna «Cumintenia Pamantului»? Ce inseamna «Cumintenie»? Este inferioritatea femeii, care este intr-o postura de piosenie, de privire in sine insasi, de aplecare spre meditatie. De aceea spun ca aceasta opera este o opera esentialmente romaneasca si ar trebui sa ramana in Romania, cu toate sacrificiile pe care le-am putea face noi acum. Eu stiu ca suntem intr-o criza financiara si toata lumea este intr-o criza financiara si ca este foarte greu sa credem ca Ministerul Culturii ar avea bani sa rascumpere aceasta opera, dar o cheta nationala – dupa cum fac americanii si după cum se face in alte tari – s-ar putea face, ca sa recuperam aceasta opera si ca sa poata fi vazuta de toata lumea”, a spus Doina Lemny pentru agentia Mediafax.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top