Stiri
Vești ÎMBUCURĂTOARE pentru românii cu credite în lei: Anunț de ultimă oră al BNR
Vești bune pentru românii cu credite în lei la bancă. După multe vești proaste, în sfârșit vine o veste oprimistă.
Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 1,97%. Scăderea vine după trei zile de stagnare. Acesta este cel mai mic nivel din ultimele două luni, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR).
Vești bune pentru românii cu credite – ROBOR a scăzut
Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, anunță News.ro.
Indicatorul a scăzut miercuri după trei zile de stagnare la 1,98%. Nivelul atins miercuri este cel mai mic din data de 14 noiembrie, când a fost 1,92%.
Totodată, indicele Robor la 6 luni a stagnat miercuri, pentru a patra oară, la nivelul de 2,22%. Joi, acesta a scăzut la 2,22%, cel mai mic prag din 16 noiembrie, când a fost 2,19%.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.
Te poate interesa și: Ce este ROBOR și de ce ne cresc RATELE în funcție de acest indicator
Ce este ROBOR și de ce creșterea acestuia duce la majorarea sumelor de rambursat la împrumuturi? Am stat de vorbă cu un analist bancar și ne-a oferit explicații pe înțelesul tuturor.
Ce este ROBOR?
Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile se împrumută între ele. Indicatorul este stabilit de către BNR făcând media dobânzilor de la 10 bănci alese de către instituția statului.
De ce creșterea indicelui ROBOR duce la majorarea ratelor?
Dobânda la credite este alcatuită dintr-o marjă fixă stabilită de fiecare bancă în parte și indicele ROBOR la o anumita perioadă, respectiv 1M (1 lună), 3M (3 luni) sau 6M (6luni), în funcție de tipul creditului și oferta fiecărei bănci.
Ratele cresc doarece indicele Robor se modifica si odata cu modificarea lui, se modifică și dobânda.
Exemplu de calcul
Dacă în luna Octombrie 2016, la un credit cu un sold de 200.000 RON pe o perioadă de 25 ani, cu o dobândă de 4,69% (alcătuită din marja fixă a băncii de 4% și 0,69% valoarea indicelui ROBOR 3M) plăteai suma de 1133 RON, în luna Octombrie 2017, ca urmare a creșterii indicelui ROBOR 3M până la valoarea de aproximativ 1,8%, dobânda devine 5,8%.
CITEȘTE ȘI: O nouă ZI LIBERĂ pentru români! Ce minivacanță poate oferi Guvernul în ianuarie
Astfel, rata ajunge aproximativ la valoarea de 1261 RON. În acest caz, există o diferență de plată de 130 RON, față de anul trecut.
Dacă indicele ROBOR ajunge în lunile Decembrie 2017 – Ianuarie 2018 la o valoare aproximativă de 3%, noua dobândă a clientului ajunge la 7%. În exemplul dat, rata va fi de 1414 RON. Clientul va plăti cu 250 RON mai mult față de luna august 2017.
Te poate interesa și: BNR va aplica măsuri drastice la împrumuturile bancare, ca să frâneze ritmul creditării
Apar avertismente tot mai serioase pentru cei care iau credite fără să-și calculeze riscurile. Mai mult, din primăvară, Banca Națională vrea să frâneze ritmul creditării, adică să impună limite, până la care românii să se poată îndatora.
O varianta discutată este ca ratele să reprezinte cel mult jumătate din venituri.
Măsura vine după ce, în ultimul an, români cu salarii mici s-au supraîndatorat, iar acum sunt în mare pericol, odată ce dobânzile au început să crească.