Connect with us

Revistateo.ro

Testul care detectează opt tipuri de cancer. O nouă speranță pentru omenire

Sanatate

Testul care detectează opt tipuri de cancer. O nouă speranță pentru omenire

O nouă descoperire dă mari speranţe bolnavilor care suferă de cancer. Este vorba despre o analiză de sânge care poate depista opt tipuri de cancer în stadiu incipient, înainte de apariţia oricărui simptom.

Au fost obţinute rezultate foarte bune pentru depistarea cancerului de ovare, de ficat, de stomac, de esofag şi de pancreas.

Pentru o eficienţă sporită, analiza de sânge ar trebui făcută în fiecare an, iar preţul actual este de 500 de dolari.

Există şi situaţii în care analiza dă rezultate fals pozitive, din cauza unor boli inflamatorii.

Însă medicii care s-au ocupat de studiu spun ca fiecare caz în parte este evaluat de o echipă medicală, pentru a se evita tratamentul inutil.

Testul CancerSEEK se concentrează pe mutațiile a 16 gene

Testul CancerSEEK se concentrează pe mutațiile a 16 gene, mutații care se produc de obicei la apariția cancerului, și pe opt proteine eliberate în organism, potrivit BBC.

Au fost testați 1.005 pacienți cu cancer la sân, ovare, ficat, stomac, pancreas, esofag, colon, plămâni. Testul a detectat 70% din cancere.

Detectarea precoce va avea „un impact enorm asupra mortalității de cancer”, spune Dr. Cristian Tomasetti, de la facultatea de medicină a universității Johns Hopkins.

Cu cât cancerul este diagnosticat mai devreme, cu atât cresc șansele de supraviețuire. Testul este cu atât mai important cu cât pentru cinci dintre cele opt tipuri de cancer detectate de CancerSEEK nu există programe de screening.

În cazul cancerului pancreatic, de exemplu, simptomele sunt puține și este detectat târziu, astfel încât patru din cinci pacienți mor în anul în care sunt diagnosticați.

Cercetătorii care au dezvoltat CancerSEEK se bazează pe faptul că toate celulele din organism eliberează informații în fluxul sanguin. La fel fac și celulele canceroase.

Acest test a fost realizat pe 124 de pacienți

Pentru dezvoltarea testului, echipa de cercetători s-a folosit de mostre de țesut de la 124 de pacienți care sufereau de cancer.

Specialiștii au scanat probele pentru 508 de mutații genetice, analizând zone specifice ale genomului. Noua metodă generează de 100 de ori mai multe date decât alte tehnici valabile, spun specialiștii.

Citește și Cum verifici dacă ai cumpărat carne cu substanțe cancerigene

Roșiile nu mai au gustul roșiilor, merele și strugurii nu se deosebesc de multe ori la gust, iar acum aflăm că până și carnea din magazine poate conține anumite substanțe care fac rău organismului nostru.

O mâncărică bună la români conține musai carne de porc, vită sau pui și tocmai de aceea unii comercianți profită de faptul că se vinde carne la scară industrială pentru a injecta produsele cu aditivi.

Problema e că unii dintre coloranții și conservanții utilizați pentru ca mezelurile să reziste pe piață duc încet și sigur la cancer.

Poți verifica foarte ușor dacă ai cumpărat carne bună sau carne injectată cu hormoni și aditivi

Apasă carnea cu degetul. Dacă se lasă și urma degetului rămâne mai mult de 5 secunde pe ea, înseamnă că are aditivi.

Dacă apeși și opune rezistență, ai noroc: carnea pe care ai pus mâna este proaspătă. În mod normal, urma lăsată de deget ar trebui să dispară imediat.

Încă ceva: taie o bucată mare dintr-o halcă de carne și fii atent la culoarea cărnii. Dacă e închisă la culoare și are un contur alb, este clar că a fost modificată cu aditivi.

Șterge carnea cu un prosop de hârtie. Dacă este proaspătă, carnea nu trebuie să lase umezeală multă și sânge pe prosop.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top