Diverse
Cum arată astăzi crainicele TVR de dinainte de Revoluție. Interviu cu Cristiana Bota, Delia Budeanu, Carmen Movileanu
În perioadă comunistă nu oricine apărea pe sticlă, iar în cazul prezențelor feminine, acestea au rămas în vreme ca simboluri de frumusețe.
„Lumea ne recunoștea și foarte mulți credeau că noi existăm de la brâu în sus, că atât apăream.”, a spus Cristiana Bota.
Absolventă a Facultăţii de Litere, Cristiana Bota a intrat în TVR după ce şi-a făcut ucenicia în presa scrisă, la „Informaţia Bucureştiului”.
Ajunsă la Televiziunea Publică în anul 1971, a lucrat la redacţia de cultură şi la redacţia de copii şi tineret. Ulterior, Cristiana Bota a devenit crainică, fiind foarte apreciată de telespectatori pentru frumuseţea ei, dar şi pentru blândeţea şi căldura pe care le transmitea.
Cristiana Bota s-a retras de pe micile ecrane în anii care au urmat după Revoluţie. A fost consilier pentru programe în cadrul TVR.
Pur și simplu crainicele erau acelea care alături de cântărețe și actrițe dădeau ora exactă în modă. Puțini știu că doamnele de pe sticlă erau maestre la improvizat ținute.
„Gulerașele din hârtie a fost o imaginație de-a mea și o salvare de moment, pentru că întotdeauna există creativitate în fiecare femeie.”, a povestit Cristiana Bota.
Carmen Movileanu a devenit celebră la începutul anilor `90, când prezenta știrile de la TVR
„Un an de zile am plecat acasă plângând, în fiecare zi. Toată lumea îmi spunea invariabil același lucru: ce frumoasă ești! Nimeni nu îmi spunea: vai, dar ce deșteaptă ești!”, a povestit Carmen Movileanu.
Chiar și micile cochetării puteau devei periculoase. Dacă exagerai sau doar se credea că exagerai puteai fi scos de pe post.
„Mi-aduc aminte de una dintre cele mai frumoase colege de ale mele, Delia Budeanu, care a venit cu o coafură mai nonconformistă cu breton. Nu mai știu cine s-a uitat la ea și a zis: Afară! Nici măcar nu au lăsat-o să intre în emisie. I-au zis: ori îți schimbi coafura ori nu mai ai ce căuta aici!”, își amintește Cristiana Bota, una dintre crainicele TVR de dinainte de Revoluție.
Delia Budeanu, una dintre celebrele crainice TVR
„Lucrurile stăteau aşa: în interior eram nişte pioni, în sistemul interior de funcţionare al celei mai importante maşini de propagandă, care era Televiziunea Română. Prezentatorii nu erau nişte identităţi distincte.
Nici numele nu ni se punea pe ecran. Oamenii nu erau importanţi. Oamenii din Televiziune sau din afara ei. Aşa cum funcţiona Televiziunea, aşa funcţiona ţara.
În momentul când ieşeam pe poarta instituţiei întâlneam simpatie. Şi deveneam eu. O persoană cu o identitate, cu o biografie.”, a declarat Delia Budeanu pentru adevărul.ro, în 2011.
Decizia de a scoate pe cineva de pe sticlă putea veni și accidental.
„În 1978 s-a solicitat ca un ziarist tânăr, femeie, să prezinte telejurnalul. Citeam după niște bucăți de hârtie a 5. Erau niște foi subțiri, pentru că trebuia să se dactilografieze în șapte exemplare.
Fiecare exemplar rămânea la redactorul-șef, la secretarul de partid, la Secția de Presă a Comitetului Central. Și am început să citesc și în momentul în care am ajuns la o frază: „Tovarășul Nicolae Ceaușescu este propus pentru pace” s-a auzit o bubuitură. A explodat un reflector. Am terminat știrea, s-au aprins luminile și au năvălit peste noi băieții de la Securitate.
Așa s-a sfârșit prima transmisie în direct cu o femeie în persoana mea. O dată și gata.”, a povestit Constanța Ciocan, redactor, angajată TVR între 1978 – 1987.
După decembrie 1989, femeile au tot început să apară la pupitrul știrilor TVR. Aspectul fizic era important și implicarea în meseria de jurnalist a devenit esențială pentru a apărea la televizor.