Connect with us

Revistateo.ro

Noutati

A murit poetul Nicanor Parra – Academia Română a tranmis un mesaj induioșetor

Nicanor Parra, scriitor iconoclast şi profet autoproclamat al anti-poeziei, a încetat din viaţă la vârsta de 103 ani, a anunţat marţi ministrul culturii din Chile, Ernesto Ottone, precizează AFP.

Recompensat cu numeroase distincţii naţionale, Nicanor Parra a câştigat în 2011 prestigiosul premiu Cervantes, considerat un echivalent al Nobelului pentru literatura hispanică.

Venerabilul poet, care trăia departe de lume, în mica staţiune Las Cruces (centru), refuza să acorde interviuri.

CITESTE SI: A murit Paul Bocuse, părintele gastronomiei franceze

A murit Dolores O’Riordan, a murit la 46 de ani, Solista trupei The Cranberries

Parra s-a născut la 5 septembrie 1914 la San Fabian de Alico, în regiunea Chillan, din sudul Chile, într-o familie modestă în care s-au născut mai mulţi artişti celebri, precum sora acestuia, Violetta Parra, compozitoarea melodiei ”Gracias a la vida”, popularizată de Mercedes Sosa şi Joan Baez.

În 1937, Parra, de profesie fizician şi matematician, publică primul volum de versuri, ”Cancionero sin nombre”, şi primeşte două burse de studiu pe durata a doi ani la Brown University din Statele Unite şi la Oxford, Marea Britanie.

Când revine în ţară, predă fizica, devine directorul facultăţii de inginerie de la Universitatea din Chile, după care se apucă de predat literatura.

Devine cunoscut în 1954 cu volumul ”Poemas y antipoemas”, actul de naştere al ”anti-poeziei” sale, scriitură ireverenţioasă, socială, simplă câteodată, care încearcă să facă poezia să evadeze din cămaşa sa de forţă într-un stil care i-a caracterizat întreaga opera.

Citește și: Alain Delon: Voi părăsi această lume fără regrete

Alain Delon, unul dintre cei mai cunoscuţi actori francezi, a declarat că va părăsi „această lume fără regrete” într-un interviu apărut joi într-un număr special al revistei Paris Match consacrat carierei sale de 60 de ani, informează AFP.

„Viaţa nu îmi mai aduce prea multe lucruri. Am cunoscut totul, am văzut totul. Dar, mai ales, urăsc această epocă, mă face să vomit”, a declarat starul francez, în vârstă de 82 de ani, în finalul acestui interviu ce a fost publicat sub titlul „Moi, Delon: l’interview de sa vie” („Eu, Delon: Interviul vieţii sale”). Interviul a fost realizat de jurnalista Valérie Trierweiler.

„Sunt acei oameni pe care îi urăsc. Totul este fals, totul este deformat. Nu mai există respect, nu se mai respectă cuvântul dat. Doar banii contează.

Auzi vorbindu-se despre crime pe tot parcursul zilei. Ştiu că voi părăsi această lume fără regrete”, a declarat Alain Delon în acest interviu în care a vorbit despre cariera lui, relaţiile dificile cu familia sa, femeile pe care le-a iubit şi prietenii pe care i-a pierdut.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Noutati

To Top