Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Îngerii păzitori de zahăr: povestea celor doi medici din Timișoara care salvează mii de copii cu diabet într-un centru realizat din donații FOTO

Un sfert din copiii din România diagnosticați cu diabet, dependenți de insulină, învață cum să supraviețuiască cu boala zahărului într-un centru unic în țară, aflat la Buziaș.

“Un spital pentru oameni cu nevoi” realizat în memoria băiețelului doctorilor Margit și Viorel Șerban, în care toate serviciile medicale sunt gratuite, iar condițiile ca-n Occident. Parter. Un băiețel de doar un an și două luni merge de-a bușilea pe hol. Se oprește mirat atunci când vede o față necunoscută și privește lung.

După câteva secunde, își continuă plimbarea. Este însoțit de mama și de tatăl său, care au avut parte de un șoc, în urmă cu puțin timp: micuțul a fost diagnosticat cu diabet zaharat. Iar singura soluție pentru a trăi sunt cele patru injecții de insulină pe zi. Părinții băiețelului sunt din județul Maramureș și au venit la centrul din Buziaș speriați.

Nu știu ce să facă și speră că vor fi ajutați. Etajul 1. O icoană cu Maica Domnului îți sare în ochi de pe pereții albi, imediat ce pășești pe scări. Sub tablou, citatul “Să nu facem răul, dar nici binele cu sila”. De altfel, pereții sunt plini de mesaje motivaționale. Toate alese cu grijă de medicul Viorel Șerban, “părintele” centrului.

Pe hol, prima ușă de pe partea dreaptă este transparentă. Înăuntru, un dulap, biroul pe care se află un carnet de elev, caiete și cărți, și câteva jucării. Deasupra biroului, pe perete, mai multe fotografii cu un băiețel. Are cel mult zece ani, părul negru, ochelari și o privire blândă.

Este Cristian Șerban, băiețelul medicilor Margit și Viorel Șerban, care a plecat la îngeri prea devreme, în anul 1991. Acum, o parte din lucrurile băiețelului se află într-o “cameră memorială”, la centrul medical din Buziaș. De altfel, o statuie a micuțului, amplasată la intrarea principală în spital, veghează asupra miilor de copii și tineri din întreaga țară care sunt învățați în acest loc cum să trăiască cu boala zahărului.

Drama care salvează zeci de mii de vieți Medicul Viorel Șerban, fost șef al secției de Diabet a Spitalului Județean Timișoara, are 75 de ani și a ieșit la pensie în urmă cu cinci ani. L-am găsit în biroul său din Centrul Medical “Cristian Șerban” din Buziaș, unde își petrece aproape tot timpul.

Se implică trup și suflet și încearcă să rezolve problemele care apar, cât îi stă în putință. “În anul 1991, când am pățit tragedia și am început să construiesc centrul în memoria fiului meu, nu aveam nimic. Primele donații le-am obținut de la întreprinderi de stat. Dar am și umblat mult.

Dacă mă apucam acum, nu mai puteam să-l fac. În urmă cu 25 de ani, era altă mentalitate, lumea tocmai ieșise din comunism și avea reflexe bune”, povestește Viorel Șerban cum a fost începutul.

Medicul a reușit să primească un teren de la Primăria Buziaș, în spatele parcului, dar și numeroase donații din Germania și de la întreprinderi din România, astfel că a construit centrul de la zero, în perioada 1992 – 1997.

Citește mai departe aici.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top