Divers
Sindromul ovarului polichistic, una din cauzele îngrășării
Este una din afecțiunile pe care femeile le depistează târziu: sindromul ovarului polichistic.
Simptomele pe care le are sindromul ovarului polichistic
Această boală se manifestă prin creșterea în exces a părului pe corp, menstruația neregulată și… creșterea bruscă și necontrolată în greutate.
De asemenea, multe femei care au acest sindrom au acnee și coșuri care nu dispar nici cu cea mai eficientă cremă.
Acestea sunt foarte pe scurt doar câteva dintre simptomele sindromului. Dacă ați observat unul din aceste semne, ar fi indicat să vă duceți de urgență la medic.
CITEȘTE ȘI: Semne că trebuie să consumi mai puțină carne
Dacă aceste simptome apar în adolescență, atunci situația se poate agrava. Se știe că orice afecțiune care afectează un corp în dezvoltare are o evoluție neașteptată, spun doctorii.
Una din 10 femei are acest sindrom. Sindromul ovarului polichistic afectează, în general, femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. Cel puțin așa arată statisticile.
Ovarul polichistic poate apărea și înainte de 20 de ani sau chiar după vârsta de 40 de ani. Cel mai rar sindromul apare în cazul femeilor aflate la menopauză, însă nu este exclus.
Netratat, afecțiunea poate duce la creșterea riscului de diabet și poate agrava bolile de inimă. Nu mai spunem că în lipsa unui tratament sugerat de medici, multe femei devin infertile.
Sindromul acesta e, de fapt, o tulburare endocrină gravă care necesită tratament adecvat. În multe cazuri, femeile care au probleme cu tiorida au șanse crescute să se ”trezească” cu chisturi ovariene.
Cauzele sindromului sunt în continuare un mister chiar și pentru cei mai reputați medici. Se presupune că nivelul ridicat de insulină și moștenirea genetică ar fi cauzele determinante.
Spre deosebire de chisturile obișnuite, în cazul SOP, foliculii problematici se adună încă din perioada de dezvoltare, din pubertate.
Ovulele din acești foliculi refuză să se maturizeze și astfel, de multe ori, nu are loc menstruația.