Ciao
Alexandru Tzaicu. Povestea primului român care s-a operat singur, în premieră mondială: ”Simt o senzație plăcută, de la basin în jos”
Miercuri, 23 septembrie 1909, în Sanatoriul ”Sf. Maria” din Iași, tânărul doctor Alexandru Tzaicu reușește o premieră în lumea medicală, operându-se, singur, de hernie inghinală stânga. Intervenția decurge fără probleme și, pe 30 septembrie, își extrage firele plăgii operatorii: ”Reunirea s-a făcut prim prima intenție, dând rezultatul dorit”, scrie el
Iași, 14 ianuarie 1910. Decanul Facultății de Medicină, ilustrul profesor doctor Gabriel Socor, alături de Ernest Juvara, dau undă verde unei teze de doctorat în medicină și chirurgie. ”E bună de imprimat”, spun domniile lor și, peste o lună, medicul Alexandru Tzaicu își vede lucrarea ”caldă”, la Tipografia ”Gutenberg” din București. Tânărul descria – în 46 de pagini – extrem de amănunțit, o intervenție chirurgicală ce constituise o premieră mondială: auto-observațiunea unei auto-operațiuni de hernie sub rachistrichnostovainizare. Cu alte cuvinte, medicul de 26 de ani se operase singur!
Alexandru e de fel dinn satul Tabarna, județul Iași. Venit pe lume în 1883. De mic e ambițios. termină Liceul Internat ”C. Negruzzi”, primește diplomă de laudă, ajunge bursier al Academiei Române, devine student medicinist extrem de activ. Pe la 26 de ani, prin 1909, după ce văzuse suferința pacienților din spitale, simte, la rândul său, o durere la ”stinghie”, așa, ceva ce-i tăia respirația. Curând, umflătura ajunge cât un ou de găină, e o jenă permanentă. Își pune, singur, diagnosticul: hernie inghinală stânga! Dar teza de doctorat bate la ușă. E supărat! ”Acum și-a găsit și boala să vie? Am luat decizia de a mă supune intervențiunii de care am nevoie, mai rămăsese doar să aleg metoda de anestezie și chirurgul”, scrie.
Citește mai departe .