Life
Rețeta de socată ca pe vremea bunicilor. Cum se face socată tradițională, reţeta de la Tanti Cuţa
Poate și tu ai băut socată pe vremea copilăriei. Este o băutură răcoritoare pe placul tuturor. Dar știi cum se prepară corect? Mai jos vei găsi o rețetă tradițională, de pe vremea bunicilor. Iată cum se prepară.
Iată cum se face socată tradițională, ca pe vremea bunicilor
Pentru a pregăti socata, ai nevoie de următoarele ingrediente: 10 – 12 flori de soc (pot fi și mai multe dacă vrei să iasă băutura mai concentrată), 1 kg de zahăr (poți folosi și miere), 2-3 lămâi mai mari, 8 litri de apă rece și un borcan de 10 litri în care se va pune socata.
Pentru a pregăti socata ai nevoie de flori curate, înflorite și culese pe soare. Tulpina trebuie ruptă și se vor lăsa doar florile. Cele care sunt pline de praf sau au diferite impurități pe suprafața lor, trebuie să fie spălate.
Lămâile se vor spăla cu apă caldă înainte de a fi folosite. Dacă nu dorești să folosești lămâi întregi, poți folosi numai sucul lor.
Dacă sunt folosite două lămâi, una va fi tăiată felii și se va pune lângă soc, în borcan. De la cealaltă lămâie se va folosi doar sucul. Apoi se adaugă apă și zahăr în funcție de preferințele fiecăruia.
Cantitățile de soc și de lămâie pot fi diferite în funcție de câtă băutură răcoritoare îți dorești să prepari.
Amestecul se va lăsa la macerat pentru câteva zile. Se va amesteca de două ori pe zi. În momentul în care consideri că are aciditatea dorită, o poți strecura și o poți pune la frigider. Această băutură se va servi rece.
CITEȘTE ȘI: Socul – proprietati si beneficii
CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă dacă bei vin cu soc
Dacă alegi să folosești miere în locul zahărului, atunci trebuie să știi că socata poate fi folosită pentru efectele sale terapeutice. Vorbim despre efectele detoxifiante, euforizante, antiinflamatoare, diuretice, expectorante și emoliente.
Ai putea încerca și tu această rețetă. Se prepară ușor. Mai jos vei găsi și un video ce te va ajuta și îți va arăta cum se face socată tradițională.