Connect with us

Revistateo.ro

Ziceri romanesti si originile lor

Stil de viata

Ziceri romanesti si originile lor

Unele ziceri romanesti ne merg la inima atat de tare incat nu putem nega intelepciunea stramosilor nostri. Cele mai multe ni se potrivesc doar noua, pe plaiul mioritic.

De unde vin zicerile romanesti

Vorbele din popor contin mult adevar. Vorbele de duh ale romanilor merita explicate: de unde vin, ce inseamna si mai ales daca sunt inca valabile.

EXPRESIA „S-A DUS PE APA SAMBETEI”
Atunci cand nu mai avem speranta sau s-a intamplat ceva fara cale de intoarcere spunem ca ceva s-a dus pe apa sambetei. Apa Sambetei, in credinta veche, simboliza un rau care se varsa in Iad. Tot ce cadea in acel rau nu se mai intorcea niciodata.

EXPRESIA „II FACE CAPUL CALENDAR”
Nu ca actualul calendar e greu de tinut minte, insa tocmai aceasta este cheia expresiei: nu face referire la un calendar modern. Mai demult, calendarele contineau o serie de cifre, date astronomice, istorice si geografice pe care cu greu le puteai memora.

EXPRESIA „NICI IN CLIN, NICI IN MANECA”
Aceasta expresie o auzim foarte des la televizor, mai ales in dezbaterile politice. Expresia vine din Transilvania. Acolo, taranii spun „in manec” cand urca cu carul un deal si „in clin”, cand coboara la vale. Atunci cand carutasul sta pe loc, deci nu face nimic, nu se afla nici in clin, nici in manec.

EXPRESIA „IN AL 9-LEA CER”
Oamenii din vechime credeau ca cerul are mai multe bolte, iar in cele mai inalte dintre acestea ajungeau cei mai fericiti. Expresia sugereaza atingerea unei culmi a fericirii.

EXPRESIA „IN VINO VERITAS”
Desi nu este o expresie romaneasca, este folosita de romani mai mult decat o folosesc celelalte popoare latine. Este atribuita grecului Alceu, si este veche de 2.000 de ani. Pe vremea lui, celor banuiti de fapte rele li se dadeau vinuri tari pentru a spune adevarul. Omul la bautura devine vorbaret si atunci dezvaluie taine pe care le ascunde cand e treaz.

EXPRESIA „PIATRA DE INCERCARE”

Aceasta piatra chiar exista: este dura si neagra. Piatra este folosita de bijutieri pentru a verifica argintul sau aurul unei bijuterii si din ce categorie face parte. Se foloseste aceasta expresie atunci cand se considera ca trebuie trecuta o proba grea in viata.

EXPRESIA „CA-N CODRUL VLASIEI”
Se foloseste aceasta expresie din cauza hotiei. Padurea Vlasiei se intinde din nordul Bucurestiului pana la Cernica, aproape de Ploiesti. Cei care treceau prin aceasta padure pe vremuri nu scapau netalhariti.

CITESTE SI: Superstitii legate de sanatate

EXPRESIA „PIELEA URSULUI DIN PADURE”
Expresia provine dintr-o fabula de La Fontaine. Doi prieteni au vandut unui blanar blana ursului pe care urmau sa il vaneze a doua zi. Pornesc la vanatoare, se intalnesc cu ursul, dar, cuprinsi de groaza, unul se urca intr-un copac, iar celalalt face pe mortul. Ursul nu manca starvuri, si, dupa ce l-a mirosit pe cel de jos, a plecat. Prietenul din pom coboara si-l intreaba pe cel de jos ce i-a spus ursul la ureche. „Mi-a spus sa nu-i mai vand pielea pana nu-l vanez”.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top