Social
Vești bune! O nouă minivacanță pentru români
Românii vor avea o nouă minivacanță. Veștile bune vin la scurt timp după o perioadă în care au fost alte zile libere. Află când se va da liber de data aceasta.
Românii vor avea parte de o nouă minivacanță
La Senat a fost depus un nou proiect. Se dorește ca și ziua în care se sărbătorește Înălțarea să fie zi liberă pentru români. Inițiativa legislativă a fost depusă cu câteva zile în urmă. Astfel, românii ar putea fi liberi în ziua de Înălțare. Sărbătoarea are loc la 40 de zile de la Paște.
Iar dacă proiectul va deveni lege, atunci este posibil ca și ziua de vineri, imediat după Înălțare, să fie declarată zi liberă.
Așadar, în anul 2019, este posibil ca românii să mai aibă o zi liberă. Anul acesta, vor fi 15 zile libere pentru români. Următoarea va fi pe data de 15 august.
TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: O nouă zi LIBERĂ pentru români! E foarte APROAPE și nu e 1 Mai!
Ziua de 30 aprilie din acest an ar putea fi liberă, dar doar pentru bugetari. Este o idee care vine din partea politicienilor, iar motivul este evident.
30 aprilie, zi liberă?
Întrucât 1 Mai cade anul acesta marțea, ziua de luni, 30 aprilie, ar putea fi declarată liberă la stat pentru ca minivacanța de Ziua Muncii să fie mai lungă.
Proiectul se află acum în dezbatere în interiorul guvernului. O decizie în acest sens va fi luată în ședința de mâine, când bugetarii vor afla dacă au liber și luni, și marți.
Pe lângă 1 Mai, românii au parte de o serie de alte zile libere, fie că lucrează la stat sau la privat.
Libere sunt ziua de 1 iunie (prima și a doua zi de Rusalii), 15 august (Adormirea Maicii Domnului), 30 noiembrie (Sfântul Andrei), 1 Decembrie (Ziua Națională) și 25 și 26 decembrie (zilele de Crăciun).
1 Mai, declarată zi a Muncii în anul 1889
Ziua de 1 Mai este denumită Ziua Muncii încă din 1889. Decizia a fost luată de Congresul Internaționalei Socialiste.
Aceasta a fost declarată Zi Internațională a Muncii în memoria victimelor grevei generale din Chicago.
Ziua a fost comemorată prin manifestații muncitorești. A fost, practic, ziua celor care s-au revoltat împotriva condițiilor de muncă din acea perioadă. Este o sărbătoare sindicalistă care cu timpul a căpătat noi valențe.
CITEȘTE ȘI: Sămânța de ricin le poate aduce românilor până la 20.000 de euro pe hectar
În anul 1889, sindicaliștii și muncitorii de la mai multe uzine din Chicago au cerut în protestele lor modificarea normei de lucru. Totodată, din acel an ziua de muncă are 8 ore ca urmare a solicitărilor venite din partea greviștilor.
În România ziua este marcată cu tot soiul de petreceri, iar pe 1 Mai se deschid ștrandurile în mai toată țara și se deschide oficial sezonul estival pe litoral.
Este una din zilele în care românii petrec cu tradiționalii mici și cu bere, la munte sau la mare.