Sanatate
5 hormoni care te împiedică să slăbești
Foarte multe persoane ajung să se îngrașe și nu își dau seama care este cauza. Creșterea în greutate nu are întotdeauna legătură cu un consum mare de mâncare sau cu sedentarismul. În unele cazuri, sunt hormonii care își pierd controlul și care te împiedică să slăbești sănătos.
Iată care sunt principalii hormoni pe care trebuie să îi verifici dacă nu reușești să slăbești.
În primul rând, cel mai important dintre hormoni este tiroida. Glanda tiroidă este prezentă la nivelul gâtului, în formă de fluture, și produce 3 hormoni: T3, T4 și calcitonina. Glanda responsabilă de sistemul endocrin poate produce uneori hormoni care conduc la hipotiroidie. Această afecțiune este asociată cu pierderea în greutate, precum și cu depresia, constipația, oboseala și o creștere a colesterolului. Atunci când nu este tratată, hipotiroidia duce și la reținerea apei în corp. Acest lucru înseamnă automat kilograme în plus.
Un prim pas pentru a diagnostica o afecțiune a tiroidei este să faci niște analize medicale. După acest pas, dacă nu iese un nivel optim al hormonilor, o medicamentație corectă poate rezolva problema.
Pentru a trata dezechilibrul tiroidei, medicii recomandă consumul de sare iodată, precum și consumul alimentelor bogate în vitamina D. Mănâncă mai des pește și alimente bogate în zinc și ia suplimente de vitamina D dacă ai carențe.
Citește și: Mihaela Bilic, cele 10 reguli esențiale pentru a avea o dietă sănătoasă
Al doilea hormon care duce la îngrășare este insulina. Acest hormon este secretat de pancreas și este hormonul care ajută la transportul glucozei în celule. Mâncarea nesănătoasă, băuturile acidulate foarte dulci și mâncarea de tip fast food sunt extrem de periculoase, deoarece poți dezvolta rezistență la insulină.
Atunci când celulele nu mai sunt capabile să recunoască glucoza necesară insulinei, aceasta rămâne în fluxul sanguin și cauzează o creștere a nivelului de zahăr din corp care conduce la creșterea în greutate.
Pentru a trata rezistența la insulină și a evita apariția diabetului de tip 2, medicii recomandă să faci sport de cel puțin trei ori pe săptămână. De asemenea, eliminarea din alimentație a alimentelor bogate în calorii și carbohidrați este obligatorie. Peștele gras, nucile, uleiul de măsline și consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi te ajută să eviți diabetul și creșterea în greutate.
Citește și: Dieta metabolică. În cât timp slăbești și cum
Al treilea hormon este leptina. De obicei, acest hormon îți dă semne atunci când trebuie să te oprești din mâncat. Dacă nu se mai întâmplă acest lucru și este afectat, se creează un dezechilibru și creierul nu mai răspunde la semnale. Astfel că nu te simți sătul și acest lucru conduce la o îngrășare rapidă. Deshidratarea produce senzația de foame, așa că hidratează-te zilnic foarte bine. De asemenea, mănâncă puțin și des.
Grelina este al patrulea hormon și mai este cunoscut și ca hormonul înfometării. Acesta ajută la stimularea apetitului, precum și la creșterea depozităriii grăsimilor. Grelina este secretată de stomac și crește mai ales când se ține o dietă strică. Pentru a evita creșterea ei, bea 200 de mililitri de apă la 20 de minute după ce ai mâncat și consumă des fructe proaspete și alimente bogate în fibre și proteine.
Estrogenul trebuie, de asemenea, verificat des prin analize medicale. Creșterea și scăderea nivelului estrogenului din organism duc la creșterea în greutate. Consumul ridicat de alcool și sedentarismul sunt principalele cauze ale dezechilibrului estrogenului din organism. Fructele și legumele proaspete, cerealele și mișcarea regulată te ajută să ții estrogenul sub control.