Inedit
Totul despre Laika, acel cățel care a călătorit în spațiu
Laika este un câine din Moscova care a devenit celebru după ce a călătorit în oribită. Evenimmentul a avut loc în anul 1957. Povestea este una tristă. Iată despre ce este vorba.
Despre Laika. Ce s-a întâmmplat cu acel cățel care a călătorit în spațiu
Laika a fost cățelul care a călătorit cu o rachetă pe orbita Pământului. Din păcate, nu a supraviețuit. Patrupedul avea probleme cardiace. De asemenea, avea probleme cu respirația. Animăluțul și-a dat viața pentru acea misiune pentru țara sa. Călătoria nu a fost una deloc plăcută pentru patruped. Căldura, teama, spațiul înghesuit și probabil mâncarea puțină s-au numărat printre neplăcerile acelei călătorii. Astfel, Laika nu a supraviețuit mult timp.
Cățelul a fost prima ființă care a orbitat Pământul. A intrat astfel în istorie. După ce premierul Nikita Hrușciov a cerut un zbor care să aibă loc pe data de 7 noiembrie 1957 (dată la care se sărbătoreau 40 de ani de la Revoluția Bolșevică a Rusiei), Sputnik 2 a fost planificat în grabă de către inginerii acelei perioade.
Cei care au realizat Sputnik 2 au avut ca model Sputnik 1. Au folosit ceea ce au știut din experiența aneterioară. Însă, de data aceasta, au folosit și un compartiment special pentru un câine care urma să zboare.
Era de așteptat ca Laika să nu supravieșuiască din cauza lipsei de oxigen. Se pare că sfârșitul cățelului ar fi fost astfel nedureros. Totul s-ar fi terminat în 15 secunde.
CITEȘTE ȘI: IMAGINI EMOȚIONANTE cu un câine care a salvat un pui de căprioară
Despre Laika. Ce s-a întâmmplat cu acel cățel care a călătorit în spațiu
Laika a fost câinele ales de medicii sovietici pentru a călători în spațiu. Spațiul în care a călătorit era unul îngust. S-a ales un animal de sex feminin deoaree era mai mic, deci ocupa mai puin spațiu. Se putea mișca pe o suprafață mică, de câțiva centimetri.
Pe 3 noiembrie, la ora 5:30, nava s-a ridicat. Din cauza zgomotului și a presiunii zborului, Laika a început să aibă probleme. Bătăile inimii sale s-au triplat. De asemenea, rata respirației sale a crescut de patru ori. La puțin timp după lansare, Laika și-a pierdut viașa din cauza temperaturii ridicate din capsulă, lucru provocat de pierderea scutului de căldură.
În anul 2005 în Rusia a fost ridicată o statuie în memoria Laikăi.