Connect with us

Revistateo.ro

Sfântul Calinic, pomenit pe 29 iulie de Biserică. Ce nu e bine să faci

Credinta

Sfântul Calinic, pomenit pe 29 iulie de Biserică. Ce nu e bine să faci

Biserica Creștin Ortodoxă îl pomenește pe 29 iulie pe Sfântul Mucenic Calinic. Este unul dintre sfinții de seamă din calendarul ortodox. Anul acesta, pomenirea Sfântului cade duminica.

Sfântul Calinic s-a născut în Cilicia, Asia Mică, într-o familie creștină. Sfântul Calinic propovăduia Cuvântul lui Dumnezeu, mai ales că în acea vreme creștinii erau persecutați căci mulți se închinau la idoli. Acesta umbla prin toate satele de lângă Cilicia ca să îi învețe pe oameni despre creștinism.

A ajuns și în orașul Ancira, Ankara de azi. A fost prins pentru propovăduielile sale de către guvernatorul regiunii din Galatia. Guvernatorul l-a supus pe Calinic unor chinuri groaznice.

Cel care îl chinuia pe Sfântul Calinic a poruncit ca Mucenicul să fie încălțat cu încălțări din fier în care erau piroane ascuțite. A fost dus în Cetatea Gangra și acolo urma să fie ars în foc.

În timpul chinurilor, Calinic cânta psalmi sfidându-i astfel pe cei care îi doreau tot ce era mai rău.

Soldații au primit ordin să îl supravegheze tot timpul. Temperaturile erau foarte ridicate și nu exista nici sursă de apă, pe lângă focul care îl înconjura pe Calinic.

Dintr-o dată, după numeroase rugăciuni adresate Bunului Dumnezeu a izvorât brusc apă dintr-o piatră și au băut soldații.

Ajunși în Gangra, Calinic a fost băgat în foc. Și-a făcut smenul crucii și s-a rugat tot timpul la Dumnezeu. După ce s-a stins focul, creștinii au luat trupul Mucenicului, dar, surpriză! Acesta nu a fost vătămat în niciun fel de flăcări, și l-au îngropat.

Se spune că în ziua Sfântului Mucenic Calinic nu e bine să te joci cu focul. Este o zi în care e bine să ne rugăm lui Dumnezeu și să nu aprindem foc în grădini sau păduri, căci apare primejdia.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top