Psihologie
Despre pelerinajele la locurile sfinte. Ce spun psihologii?
Mulți români preferă pelerinajele la locurile sfinte. Din varii motive, ei preferă să facă acest lucru. Poate înceracă să găsească acea liniște sufletească ce le lipsește, ori vor să găsească o rezolvare pentru probleme. Sau este o perioadă a sărbătorilor, când pelerinajele sunt preferatele românilor. Iată ce spun psihologii despre acest obicei.
Ce spun psiologii despre pelerinajele la locurile sfinte
Psihologul Laura Maria Cojocaru are o opinie bună despre acest obicei al oamenilor. Este vorba despre apropierea de divinitate și despre credință. Numai că sunt unii oameni care înțeleg sau se raportează greșit la acele locuri sfinte. Se pare că unii oameni pur și simplu ateaptă ca toate problemele lor, indiferent de gravitatea acestora, să se rezolve imediat după acel pelerinaj. Asta fără a depune cel mai mic efort.
“Nu este nimic de judecat când vedem oameni disperaţi. Oamenii cu probleme şi care ajung în diferite stadii ale disperării, în genere, au încercat tot ce au știut și în pelerinaje găsesc ultima speranță, dar în acelaşi timp există şi oameni care nu depun eforturi prea mari în viaţă, însă aşteaptă minuni divine, aşteaptă să li se întâmple lucruri minunate fără munca prea mare. Zice-se că “Dumnezeu îți da, dar nu-ți bagă și-n traistă!”.
CITEȘTE ȘI: Ce spun psihologii despre oamenii care plâng des
CITEȘTE ȘI: 6 trucuri psihologice pentru ca anul 2018 sa fie mai usor pentru toti
Oare câți dintre cei care formează aceste cozi imense înțeleg acest lucru? Oare câți așteaptă doar minunea care, cred ei, vine sigur dacă atingi pe Sfântul/a sau treci pe acolo un obiect personal pe care-l vei folosi ca amuletă? Oare câți cred că asta e tot ce au de făcut?”, a spus psihologul pentru Avantaje.
Specialista subliniază faptul că o vizită în astfel de locuri sfinte poate aduce numeroase beneficii. Dar este nevoie de muncă pentru a schimba modul de a gândi al unor persoane, precum și obiectivele cele mai importante. Este nevoie de efort din partea noastră pentru a deveni o variantă mai bună a propriei persoane.