Connect with us

Revistateo.ro

Părintele Cleopa, despre împărtășirea copiilor. Cât de des trebuie să se facă

Credinta

Părintele Cleopa, despre împărtășirea copiilor. Cât de des trebuie să se facă

Mulți părinți obișnuiesc să îi împărtășească pe copii mai ales la sărbătorile mari, de Crăciun și de Paște. Iată ce spune părinteșe Cleopa despre împărtășirea copiilor.

Pentru că sunt mici, procesul este unul puțin diferi față de adulți. Iată ce spune Părintele Cleopa despre împărtășirea copiilor.
Copiii cei nevinovaţi, până la vârsta de cinci ani, este bine să-i împărtăşiţi, dacă se poate, şi în fiecare duminică. Iar copiii de 6-7 ani, mai ales acum, este bine să fie spovediţi şi apoi împărtăşiţi, că astăzi copiii văd şi aud multe sminteli, în casă, la televizor şi peste tot, nefiind supravegheaţi de părinţi.

La fel şi despre cei bătrâni şi bolnavi, zice Sfântul Simeon al Tesalonicului: „Cei bătrâni şi bolnavi, care nu au impedimente canonice, este bine să se împărtăşească mai des, şi în sărbătorile mari“. Totdeauna, înainte de a te împărtăşi, după ce ţi-ai făcut metaniile, după ce ai părăsit păcatul şi ţi-ai făcut canonul dat de preot, trei zile cel puţin n-ai voie să bei vin, nici să mănânci de dulce sau cu untdelemn.

Iar în afara postului, fără spovedanie, fără canon şi fără o săptămână de post sau măcar trei zile nu te poţi împărtăşi. Cel puţin trei zile înainte de a te împărtăşi, să nu mănânci cu untdelemn şi să nu bei vin; numai mâncare uscată. Aşa este rânduiala Sfintei Împărtăşanii, fraţilor.

Cotește și: Cand nu ai voie sa te impartasesti

Călugării din mănăstiri, dacă au duhovnic bun, să se spovedească cât mai des. La noi, spovedania, cum vedeţi, e o dată pe săptămână, vinerea. Da, am călugări foarte treji, care vin de două-trei ori pe săptămână la mărturisire: „Părinte, n-am fost la Utrenie; părinte, am rămas în urmă cu canonul; părinte, am mâncat înainte de masă“, sau te miri ce.

Citește și: Rugăciunea care se spune în postul Sfintei Marii, pentru însănătoșire

Dacă îl mustră conştiinţa, el vine, îi pui mâna pe cap, îl dezlegi şi se uşurează. Călugării bătrâni şi bolnavi se pot împărtăşi o dată pe săptămână; ceilalţi, dacă le dă voie duhovnicul, se pot împărtăşi cel mai rar – la patruzeci de zile, cel mai potrivit – o dată pe lună.

La Sfântul Simeon al Tesalonicului avem temei chiar pentru împărtăşirea la patruzeci de zile. El zice că o dată la patruzeci de zile fiecare să se pregătească şi să se împărtăşească, dacă n-are vreo oprire canonică.

În caz de deces, dacă vezi că omul este gata, îi dai Împărtăşania. Nu-l mai poţi opri în caz de deces; iar dacă nu pleacă dintre noi şi mai trăieşte, face în continuare canonul dat. Aşa să ştiţi!

Niciodată nu se poate împărtăşi cineva, oricine ar fi, fără spovedanie; nici măcar în caz de pleacă dintre noi. Întâi Spovedania şi apoi Împărtăşania. (Ne vorbeşte părintele Cleopa, vol. 2)

Foto: ortodoxia.me

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top