Connect with us

Revistateo.ro

Atrofia vaginală. Ce femei sunt predispuse la această afecțiune și ce tratament se recomandă

Sanatate

Atrofia vaginală. Ce femei sunt predispuse la această afecțiune și ce tratament se recomandă

Odată cu înaintarea în vârstă, tot mai multe femei se confruntă cu o problemă delicată. Se numește atrofie vaginală și iată ce ai de făcut în cazul în care te confrunți cu această situație.

Atrofia vaginală sau vaginita atrofică, așa cum mai este cunoscută, este o afecțiune a mucoasei vaginale cauzată de dezechilibrul balantei hormonale instalat în urma reducerii cantității de estrogen.

Femeile care intră la menopauză și nu numai se confruntă cu subțierea țesuturilor vaginale, uscăciunea mucoasei vaginale, pierderea elasticității. Alte simptome sunt creșterea fragilității și scăderea capacității de apărare împotriva agenților infecțioși.

Citește și: Ce este sindromul vaginului depresiv. Multe femei îl au și nu știu

Și în România, medicii ginecologi anunță că circa 40% dintre femei suferă de vaginită atrofică, însă numai 25% dintre ele ajung să ceară sfatul medicului și să urmeze un tratament.

Un posibil simptom al atrofiei vaginale poate fi pierderea libidoului. De asemenea, cele care au această problemă se confruntă și cu mâncărimi, cu disconfort în timpul actului intim, cu sângerare după actul intim și cu scăderea lubrifierii naturale în timpul actului intim. Frecventele infecții ale tractului urinar, aspectul palid al vaginului și necesitatea de a urina mai des trebuie să fie un semnal de alarmă pentru orice femeie.

Citește și: Scurgerile vaginale anormale. Când trebuie să mergi neapărat la ginecolog

Anumite pastile contraceptive pot reduce nivelul de estrogen. Estrogenul este un hormon feminin care este responsabil pentru dezvoltarea sexuală a femeii și ajută la controlul ciclului menstrual. Acest hormon ajută la menținerea sănătății oaselor și poate afecta pielea și alte țesuturi din organism. Estrogenul poate afecta, de asemenea, creierul și impactul asupra dispoziției unei persoane.

Nivelul de estrogen poate fi redus și prin lipsa de excitare înainte de actul intim, lucru care duce la absența lubrifiantului natural al unei femei. Tratamentele hormonale pentru cancer, chimioterapie și radioterapie în zona pelviană, precum și diabetul duc la scăderea estrogenului și la apariția atrofiei vaginale.

Ce tratament recomandă medicii

Tratamentul care poate fi administrat de către medicul specialist pentru atrofia vaginală include administrarea de estroen sub formă de plasturi sau pastile, în combinație cu progesteron sintetic. Tratamentul cu estrogen administrat vaginal este mult mai eficient decât cel administrat pe cale orală. Așa că medicul specialist decide dacă cel mai bun tratament poate fi crema, inelul vaginal sau tabletele, în funcție de gravitatea atrofiei.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top