Connect with us

Revistateo.ro

Sărbătoare pe 17 septembrie. Creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Sofia

Credinta

Sărbătoare pe 17 septembrie. Creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Sofia

În fiecare an, pe data de 17 septembrie, creștinii le prăznuiesc pe Sfânta Sofia, împreună cu fiicele sale, Pistis, Elpis şi Agapi.

Sfânta Sofia şi fiicele sale au trăit în Italia, acestea fiind declarate sfinte în urma vieţii lor trăită creştineşte şi în iubire pentru Domnul.

Sfânta Sofia și-a vândut din tot ceea ce avea, chiar dacă nu era prea mult nici pentru ea, pentru a ajuta pe orfani, pe văduve și pe cei asupriți. În acest fel, hrana ei cea de toate zilele era compusă doar din pâine și apă.

După naşterea celor trei fiice, Sfânta Sofia a rămas văduvă şi vieţuia cu dreaptă credinţă, plăcând lui Dumnezeu. Îndeletnicindu-se cu rugăciunea, cu postul şi cu milostenia, înconjurată de cele trei fiice ale sale pe care le-a învățat să își dedice viața lui Dumnezeu, cele patru au primit o sărbătoare în calendarul ortodox.

Citește și: Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci

Aceasta a trăit în timpul împărăției lui Adrian (117 – 138), iar cele trei fiice ale sale au primit niște nume spaciale. Pe cea dintâi a numit-o Pistis (Credinţa), pe a doua Elpis (Nădejdea), pe a treia Agapi (Dragostea).

Pe cele trei fiice le-a învățat cuvintele sfinților, iar când Adrian a aflat aceste lucruri, el a trimis slujile ca să le cheme la el. Slugile care au mers la casa Sofiei au găsit-o pe maică îndeletnicindu-se cu învăţătura fiicelor sale şi au chemat-o pe ea cu fiicele la împărat.

Citește și: Cea mai veche rugăciune, care te scapă de boală și îți luminează mintea

Iar ele, cunoscând motivul chemării lor, s-au așezat la rugăciune, zicând: „Tu, atotputernice Dumnezeule, rânduieşte pentru noi după sfânta voia Ta şi nu ne lăsa pe noi, ci ne dă nouă ajutorul Tău cel sfânt, ca să nu se înfricoşeze inima noastră de prigonitorul cel mândru, să nu ne temem de muncile lui cele înfricoşate, să nu ne spăimântam de sfârșitul cel amară şi să nu ne rupă pe noi cu nimic de la Tine, Dumnezeul nostru!”.

Cele patru au fost condamnate de către împăratul Adrian la pieire pentru că nu au vrut să se lepede de Domnul lor și să se închine zeiței Artemida.

După ce și-a pierdut cele trei fiice, sfânta Sofia a stat lângă mormântul acestor trei, iar după trei zile, s-a alăturat și ea copilelor sale.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top