Stiri
Echinocțiu de toamnă 2018. Obiceiurile care aduc bunăstarea în familie un an întreg
În acest an, echinocţiul de toamnă are loc pe 23 septembrie, la ora 04:54. Acesta este momentul când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.
Echinoctiu de toamna 2018 reprezinta debutul toamnei din punct de vedere astronomic. Din acest moment, ziua începe să scadă treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până când este solstițiul de iarnă, pe 21 decembrie.
În tradiţiile tuturor popoarelor, echinocţiul de toamnă este legat de încheierea muncilor agricole, dar și de sărbătorirea recoltelor. Așa că în mai multe locuri din lume, sunt organizate târguri în care agricultorii își expun cele mai de preț produse.
Citește și: Zodiile afectate de echinocțiul de toamnă
Astăzi se bat nucii, se culeg merele și gutuile, iar fructele care rămân după această dată se lasă Mamei Naturi, pentru ca și păsările și animalele să se bucure de ele.
Oamenii nu uită nici de mersul la biserică în această zi, unde duc flori cu care vor împodobi crucea din biserică. Se spune că florile și frunzele duse la biserică astăzi sunt bune de leac, vindecă durerile de cap și de dinți, iar cu crenguțele de busuioc aprinse se afumă bolnavii de friguri.
În afară de flori, oamenii duc și prune la biserică, acestea fiind sfințite și păstrate pentru un an întreg, fiind folosite pentru a vindeca bubele.
Un alt fenomen important ce ne aşteaptă în curând va fi trecerea la ora de iarnă. Trecerea la ora de iarnă 2018 se face în noaptea dintre 28 octombrie şi 29 octombrie 2018 (sâmbătă spre dumincă), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineţii de 29 octombrie 2018 devine ora 3:00.
Asta înseamnă că ne vom putea bucura de o oră în plus de somn iar duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.
Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume. Chiar dacă s-a vorbit despre modificarea acestei schimbări a orei chiar și în acest an, nu a fost stabilit nimic concret.
Până în 1939, ora de vară a funcționat anual, între prima duminică din aprilie și prima duminică din octombrie. În perioada 1 aprilie 1940 și 2 noiembrie 1942, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. În 1943, practica trecerii de la ora de iarnă la ora de vară a fost suspendată, fiind reintrodusă mai apoi începând cu anul 1979.