Connect with us

Revistateo.ro

Sfânta Cuvioasă Parascheva. Ce nu au voie femeile să facă în această zi, sub nicio formă

Credinta

Sfânta Cuvioasă Parascheva. Ce nu au voie femeile să facă în această zi, sub nicio formă

Pe 14 octombrie, creștin-ortodocșii o prăznuiesc pe una dintre cele mai cunoscute sfinte din calendar. Este vorba despre Sfânta Cuvioasă Parascheva. Acesta mai este cunoscută și drept Sfânta Vineri.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este patroana spirituală a femeilor, dar și ocrotitoarea îndeletnicirilor feminine, precum torsul, țesutul, cusutul, gătitul mâncării, dar și aducerea pe lume a copiilor.

Despre Sfânta Cuvioasă Parascheva se mai spune că este cea care se roagă pentru fetele nemăritate ca să se căsătorească și să aibă niște soți buni și blânzi, iar pentru femeile însărcinate, se roagă să nască ușor și să nu aibă dureri.

Citește și: Rugăciunea celor care nu pot avea copii

În cinstea Sfintei Parascheva, creștinii țineau 12 vineri legate de anumite praznice și sfinți (din prima săptămână a Postului Mare, dinaintea Bunei-Vestiri, din Săptămâna Mare, dinaintea Înălțării, dinaintea zilei Sfintei Treimi, dinaintea sărbătorii nașterii Sfântului Ioan Botezatorul, dinaintea sărbătorii Sfântului Ilie, dinaintea Adormirii Maicii Domnului, dinaintea Sfinților Arhangheli, dinaintea Sfinților Cosma și Damian, dinaintea Nașterii Domnului, dinaintea Botezului Domnului).

Pe 14 octombrie este ziua perfectă pentru femeile care își doresc să rămână însărcinate să se roage la Cuvioasa Parascheva.

Ce nu au voie femeile să facă în această zi

În schimb, femeile însărcinate trebuie să se roage Sfintei Parascheva, să aibă o naștere ușoara și un copil sănătos. De asemenea, trebuie să împartă din bucatele lor și unor copii sărmani.

Sub nicio formă, însă, nu trebuie să se împartă alimente care amintesc de forma crucii, precum nuci, castraveți sau pepeni. Nici nu trebuie consumate în această zi de cineva, deoarece este zi de post și de rugăciune.

Pentru cei care au plecat dintre noi, se împart pâine, lipie, must și vin.

În această zi, este interzis să se spele haine, să se țeasă, să se coasă și să se calce, precum și să se măture. Femeile trebuie să evite în această zi să aprindă ele focul în vatră. Cei care nu țin cont de aceste tradiții se pot trezi cu dureri de cap, precum și cu probleme ale ochilor și ale pielii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top