Connect with us

Revistateo.ro

4 condiții esențiale ca să poți vota

Inedit

4 condiții esențiale ca să poți vota

Duminică, 2 noiembrie 2014, România își alege președintele. Mai exact, 18,3 milioane de români vor alege un președinte din 14 candidați, lista completă fiind, în ordinea pozțiilor de pe buletinele de vot: Kelemen Hunor, Klaus Iohannis, Dan Diaconescu, Victor Ponta, William Brânză, Elena Udrea, Mircea Mirel Amariței, Teodor Meleșcanu, Gheorghe Funar, Szilagyi Zsolt, Monica Macovei, Constantin Rotaru, Călin Popescu Tăriceanu și Corneliu Vadim Tudor.

CONDIȚIILE PE CARE TREBUIE SĂ LE ÎNTRUNEȘTI PENTRU A VOTA:

1. TREBUIE SĂ FII CETĂȚEAN ROMÂN ȘI SĂ AI PESTE 18 ANI
La alegerile prezidențiale din România pot vota numai cetățenii români, pentru că, evident, este vorba despre președintele românilor. Pot vota atât românii care au peste 18 ani, care se află în țară, cât și românii din Diaspora. La alegerile prezidențiale nu este obligatoriu să mergi la secția de vot unde ești arondat, potrivit domiciliului tău, ci poți vota oriunde în România, însă vei fi trecut pe listele suplimentare.

CITEȘTE ȘI: 4 MOTIVE CRUCIALE SĂ MERGI DUMINICĂ LA VOT

2. TREBUIE SĂ PREZINȚI UN DOCUMENT DE IDENTIFICARE LA SECȚIA DE VOT
Pentru a vota, este nevoie să ai la tine buletinul de identitate/ cartea electronică de identitate/ cartea provizorie de identitate/ pașaportul (diplomatic, diplomatic electronic, de serviciu sau de serviciu electronic)/ carnetul de serviciu militar.

3. TREBUIE SĂ AI O OPȚIUNE
Pentru a merge la vot, trebuie să știi cu cine votezi. Pentru acest fapt, este important să te documentezi înainte despre programele politice ale candidaților la alegerile prezidențiale sau, poate opțiunea ta este să îți anulezi votul, ceea ce este la fel de legitim câtă vreme îți exprimi opinia la fel de liber ca toți ceilalți cetățeni.

4. POȚI VOTA NUMAI ÎNTRE ORELE 07 ȘI 21
Urnele se deschid duminică de la ora 07 și se închid la ora 21. Nu puteți vota după închiderea urnelor și nici de mai multe ori, deoarece este considerată faptă penală. Votul se exprimă o singură dată. De asemenea, în ziua alegerilor este interzisă introducerea aparatului de fotografiat în cabina de vot și a face campanie electorală în jurul secției de vot, rostind nume ale candidaților.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top