Torturi
Tort cu lămâie
Ingrediente:
Pentru blat:
– 500 de grame de făină
– 1 praf de copt
– o linguriță de sare
– 150 grame de unt
– 250 gramde de zahăr
– 4 ouă
– esență de vanilie
– o cană de lapte
CITEȘTE ȘI: PRĂJITURĂ CU NUCĂ DE COCOS
Pentru cremă:
– o linguriță de coajă rasă de lămâie
– 150 ml de zeamă de lămâie
– 1 linguriță de amidon de porumb
– 150 grame de unt
– 150 grame de zahăr
– 4 gălbenușuri
Pentru glazură:
– 400 de grame de zahăr pudră
– 100 de grame de unt la temperatura camerei
– 2 linguri de zeamă de lămâie
– 4 linguri de lapte
– coajă rasă de lămâie
Mod de preparare:
Se încălzește cuptorul la 175 de grade. Se tapetează o tavă de tort cu hârtie de copt.
Într-un vas se bat zahărul și untul până ce amestecul devine pufos. Se adaugă ouăle pe rând și esența de vanilie. Făina se cerne împreună cu praful de copt și sarea și apoi se adaugă peste compoziție, alternând cu laptele. Se toarnă aluatl format în tavă și se coace proximativ 25 de minute sau până ce o scobitoare introdusă în mijlocul blatului iese curată. După ce se scoate din cuptor se lasă la răcit în tavă timp de 20 de minute.
Pentru a prepara crema, amestecați într-un vas coaja rasă și sucul de lămâie cu amidonul și lăsați-le la foc mic până ce se îngroasă. Se adaugă zahărul și untul și se lasă pe foc, amestecând constant, până ce încep să fiarbă. Într-un bol se bat gălbenușurile și se adaugă la compoziția de pe aragaz. Opriți focul și amestecați cu rapiditate timp de câteva minute. Se transferă crema într-un bol, se acoperă cu folie de plastic și se dă la frigider pentru 2-3 ore.
Pentru glazură, combinați zahărul pudră cu untul, sucul de lămâie și coaja rasă de lămâie. Amestecați cu mixerul și adăugați laptele treptat, până ce glazura devine pufoasă.
Cu un cuțit mare tăiați blatul în două, pe orizontală. Puteți obține 3 straturi. Răspândiți crema din frigider în mod uniform, pe fiecare strat. Ultimul va fi decorat cu glazură și coajă rasă de lămâie.