Inedit
Povestea UIMITOARE a unei biserici din Hunedoara
România este plină de lăcașuri de cult cu povești extrem de interesante, care dovedesc cât de speciale și de însuflețite sunt. O astfel de biserică este cea de la Gurasada, din județul Hunedoara, împânzită de legende care datează de 700 de ani, exact vechimea acestui lăcaș de cult.
Biserica a fost construită în secolul al XIII-lea din piatră de râu și fațada acesteia nu este tencuită
în totalitate, dar cu toate acestea, a rezistat veacurilor, scrie pressalert.ro. Istoricii care au analizat biserica și criticii de artă spun că este un lăcaș de cult uimitor prin stilul arhitectural prezentând elemente de stil romanic și gotic. Unii istorici susțin că a fost o capelă de rit latin și a devenit ulterior ortodoxă.
CITEȘTE ȘI: POVESTEA MĂICUȚEI CARE A CONSTRUIT MĂNĂSTIREA SF. TREIME DIN BIC
Alții mai mândri de zona în care este construită neagă originea latină a acestei biserici susținând că a fost construită de niște cnezi locali, rămași anonimi până în ziua de azi. Ce este totuși interesant la această biserică este că a fost descoperită sub fundația ei morminte printre care se presupune că ar fi și trupul celui care a ctitorit biserica, cneazul acelor vremuri.
Legenda care înconjoară această biserică este interesantă, deoarece potrivit legendei și astăzi se păstrează o anumită tradiție care nu se regăsește în alte locuri din țară. Mai exact, legenda spune că o femeie care a supraviețuit prădătorilor s-a jurat la Dumnezeu că îi va face pe toți cei șapte feciori ai ei preoți, în semn de mulțumire că a scăpat cu viață. De la această legendă există astăzi tradiția ca la fiecare mare sărbătoare să se adune toți sătenii din Gurasada și din împrejurări pentru a participa la slujbele susținute de șapte preoți, simbolizând cei șapte feciori ai femeii din Gurasada.