Inedit
Boala fictivă care naște boli reale
Anumite complexe psihologice pot pune în pericol nu doar sănătatea emoțională ci și integritatea fizică a unei persoane. Acesta este și cazul complexului Münchhausen, relaționat cu lumea bolilor inventate. Acest sindrom este cunoscut în termeni populari sub numele de ipohondrie.
CE ESTE SINDROMUL MUNCHHAUSEN
Persoanele care suferă de acest complex, numit sindromul Munchhausen, experimentează o necesitate continuă de a fi tratate simțindu-se în pericol. Aceștia își inventează simptome de diferite boli și ajung să se trateze singuri. În cazul în care nici tratamentul personal luat nu dă roade, aceștia strigă după ajutor specializat ca să se facă bine.
CITEȘTE ȘI: FOLOSEȘTE TWITTER CA SĂ-ȘI AMINTEASCĂ CE A FĂCUT IERI
În realitate, aceștia nu suferă de nicio boală, însă capacitatea de a inventa tot felul de simptome este imensă. Acest complex poartă numele baronului de Munchhausen, o figură importantă a literaturii și psihologiei secolului XVIII. Acesta a participat în mai multe campanii militare, iar la întoarcerea din acestea, a inventat tot felul de simptome și de boli pe care le-a depășit cu brio.
Baronul a fost dovedit ca mincinos patologic, așa cum se întâmplă cu toate persoanele care suferă de acest complex. Chiar dacă această boală nu afectează din primă fază sănătatea fizică, afectează cu siguranță predispoziția emoțională a pacientului, iar de la o stare afectivă proastă se pot naște adevărate boli… adică, boli reale.
Acest tip de complex se naște din lipsa de autostimă și necesită tratament psihologic. Sindromul Munchhausen este dificil de diagnosticat deoarece persoana poate simula foarte bine adevărul despre ce simte sau ce pățește cu adevărat. Un alt pericol al acestui complex este că pacientul s-ar putea enerva atât de tare că nu este tratat încât să ia medicamente care i-ar putea face cu adevărat rău, dând astfel naștere unor afecțiuni care vor trebuie tratate de medic, și nu de psiholog.