Connect with us

Revistateo.ro

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ANTI-SIDA. Ce trebuie să știi

Stiri

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ANTI-SIDA. Ce trebuie să știi

Astăzi este o zi specială: Ziua Mondială de luptă împotriva SIDA. SIDA, această boală care a ucis din 1981 încoace 25 de milioane de oameni de pe întreaga planetă, continuă să dea bătăi de cap cercetătorilor, fiind una dintre bolile cele mai grave care există. Departe de a se termina calvarul SIDA pe planetă, numărul celor infectați crește de la o zi la altă mai ales în zonele defavorizate ale lumii.

Această boală afectează și femeile și este produsă de virusul de imunodeficiență umană (virusul HIV). SIDA este, deci, o boală a sistemului imunitar, acest virus atacând celulele și lăsând corpul fără apărare. La început, boala a fost considerată drept boala homosexualilor și a dependenților de droguri, însă aceasta se manifestă la orice persoană care are un sistem imunitar predispus la infecții.

CITEȘTE ȘI: CUM RECUNOȘTI MALTRATAREA PSIHOLOGICĂ

Boala SIDA poate fi contactată și de perechile heterosexuale, prin contact sexual neprotejat. Multe femei au fost infectate cu virusul HIV de-a lungul timpului, fără să facă parte din vreun grup de risc. Bolnavii de SIDA sunt în continuare marginalizați de societate, deși avansul tehnologic și medical au făcut posibilă conviețuirea cu această boală, datorită retroviralelor.

SIDA afectează nu doar zonele subdezvoltate ale planetei, precum Africa subsahariană unde nivelul de trai este atât de scăzut încât oamenii nu fac față nici unor răceli banale sezoniere. Lucru important de știut pentru toate femeile este că trebuie să se protejeze de fiecare dată când au contacte sexuale, mai ales dacă sunt parteneri diferiți.

Atunci când discutăm despre riscurile acestei boli nu trebuie să devenim ignoranți și să spun că e boala drogaților sau homosexualilor, deoarece această boală poate afecta pe oricine. Sfatul tuturor medicilor este păstrarea unei vieți cât mai sănătoase posibil, o alimentație echilibrată (pentru întărirea sistemului imunitar), sport adecvat dar mai ales protecție în timpul actului sexual.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top