Ingrijirea dintilor
Dr Rafael Zeed îți explică ce este măseaua de minte
Numele de măsele de minte este asociat în mod popular şi empiric cu vârsta oamenilor, ţinând cont că erupţia acestor molari apare de regulă în intervalul de 18-25 ani, tradiţiile populare asociau acest fenomen fiziologic cu faptul că individul se apropia de maturizare, deci se presupunea că avea mai multă minte!
Măselele de minte sunt de fapt ultimii molari posteriori de pe maxilarul superior şi de pe mandibulă. Majoritatea persoanelor adulte ajung să aibă un număr de patru măsele de minte, dar sunt şi cazuri în care cresc mai multe astfel de măsele, situaţie în care sunt denumite măsele supranumerare. Deoarece apariţia lor este însoţită uneori de dureri sau se întămplă ca ele să crească strâmbe, măselele de minte ajung să fie extrase în astfel de cazuri de către dentişti.
De ce trebuie sa le extragem?
Aceste masele de minte, mai ales cele de pe maxilarul inferior, sunt cele mai expuse la riscul de a suferi o dezvoltare anormala. De aceea, ele se infecteaza usor si ii deranjeaza si pe ceilalti dinti.
Pe de alta parte, chiar si atunci cand apar normal, amplasarea lor foarte posterioara (in spatele celor doi molari) ii face sa fie foarte greu accesibili pentru periaj si se cariaza astfel mai repede. Aceste stari de fapt il pot determina pe chirurgul dentist sa recomande scoaterea lor, fie in momentul in care exista o problema, fie in mod preventiv, pentru a evita o problema.
Care sunt cazurile care necesita extractia maselei de minte?
In caz de infectie a gingiei care inconjoara maseaua de minte (pericoronarita). Aceasta este infectia cea mai frecventa a maselelor de minte. Infectia apare la maselele de minte care sunt iesite diar pe jumatate din gingie. In acest caz, resturile alimentare se acumuleaza intre gingia care acopera dintele si dinte. Dupa o perioada de inflamatie, isi face aparitia o infectie foarte dureroasa care il face pe pacient sa mearga de urgenta la dentist.In acest caz, chirurgul dentist prescrie mai intai antibiotice contra infectiei si, in aceeasi sedinta, curata gingia prin irigare, alungand astfel resturile alimentare.Intr-o sedinta ulterioara, chirurgul dentist va extrage dintele daca el considera ca fenomenul se agraveaza.
In caz de carie
Maselele de minte sunt foarte greu de tratat datorita pozitiei lor. De aceea chirurgul dentist poate recomanda extractia, in caz de carie.
In caz ca maseaua de minte afecteaza dintii invecinati
Maselele de minte pot transmite catre dintii invecinati carii si boli parodontale.
In caz de durere
O carie, o inflamatie, o infectie responsabile de dureri pot conduce la extractia celui de-al treilea molar.
In preventia unei alinieri defectuoase a dintilor
Evolutia celui de-al treilea molar pe arcada poate modifica alinierea dentara. Pentru a evita sau limita stricarea liniei dintilor, se poate recurge la extractii.
Din motive ortodontice
Atunci cand tratamentul ortodontic este necesar, iar prezenta maselei de minte interactioneaza cu buna derulare a acestui tratament, poate fi necesara extractia maselei cu pricina.
.
Pe Dr Rafael Zeed îl puteți contacta la numărul de telefon 0749323802 sau pe pagina de facebook.