Stiri
Spune-mi CÂȚI ani ai și îți spun CE să mănânci!
Trăim într-o epocă în care dezbaterea cu privire la alimentație este tot mai prezentă, în fiecare zi. Se vorbește despre cât de bune sau de rele sunt alimentele organice, despre mâncarea gătită sau cea crudă ori dacă suntem obligați să scoatem zahărul definitiv din dieta noastră.
Toate lucrurile de mai sus sunt importante și își merită spațiul de dezbatere, mai ales având în vedere că schimbarea unui singur obicei alimentar poate da peste cap întreg metabolismul cu consecințe asupra sănătății și bunăstării. De data aceasta însă încercăm să centrăm dezbaterea pe vârste: ce ar trebuie să mâncăm în funcție de câți ani avem.
CITEȘTE ȘI: ȚESUTURILE CORPULUI CARE SE REFAC PRIN ALIMENTAȚIE ADECVATĂ
PÂNĂ LA 20 DE ANI
Corpul este în plină dezvoltare, iar părinții își asumă responsabilitatea de a controla alimentația copiilor. Practic, din adolescență încep toate dezechilibrele hormonale cauzate de o proastă alimentație. Trebuie evitate cu orice preț băuturile carbogazoase (afectează creșterea sănătoasă a copilului), mâncarea procesată și congelată (pizza gata făcută din congelator de la supermarket e de aruncat la gunoi!) sau fast food. Corpul are nevoie de vitamine și minerale pentru a se dezvolta și de multe proteine.
ÎNTRE 20 ȘI 30 DE ANI
Oasele noastre cresc încontinuu, dezvoltându-se până ating vârsta maturității. Tocmai de aceea se indică să consumăm cât mai multe alimente care să conțină vitamina K, vitamina D, calciu, pentru a preîntâmpina încă din tinerețe problemele osteoporozei. Spanacul, legumele verzi și fructele proaspete trebuie să fie regulă strictă în alimentația dumneavoastră.
PÂNĂ ÎN 40 DE ANI
Aici se simte nevoie de fier, întrucât corpul începe să îmbătrânească vizibil și oboseala se instalează tot mai accentuat. Alimentele bogate în antioxidanți însoțite de exercițiile fizice compensează nevoia de fier, dar nu este suficient. Carnea roșie se recomandă de două ori pe săptămână, dacă ai între 30 și 40 de ani.
PESTE 40 DE ANI
Trebuie să spui adio grăsimilor! Fără țigări, fără zahăr, fără alcool! Viața la bătrânețe trebuie tratată cu mult pește (omega 3), apă și multe fibre, toate asezonate cu plimbări în natură și excursii pentru relaxare.