Stiri
APATIA prevestește CANCERUL LA CREIER
Cancerul la creier poate fi prevestit printr-o serie de comportamente care par doar niște comportamente nebunești, precum tulburările de personalitate, halucinațiile sau agresivitatea ori nepăsarea. Doctorul Radu-Emanuel Berceanu Ion, medic primar oncolog, a prezentat pentru un site principalele simptome ale cancerului cerebral.
Doctorul Berceanu Ion spune că acest tip de cancer poate apărea la orice vârstă iar printre simptome se poate număra chiar și apatia. Cancerul la creier continuă să fie unul dintre cancerele care face cele mai multe victime, în ciuda radioterapiei moderne și ale progreselor constatate în medicină. Printre cauzele cancerului cerebral, primele cele mai importante sunt predispoziția genetică și expunerea la radiațiile ionizante.
CITEȘTE ȘI: AJUTĂ O TÂNĂRĂ PROFESOARĂ SĂ ÎNVINGĂ CANCERUL, CU O SUMĂ MODICĂ!
Despre radiațiile ionizante, dr. Berceanu Ion spune că sunt acele tipuri de radiații la care corpul este expus când se efectuează prea multe radiografii succesive sau când organismul este expus la razele X. Un rol nefast în declanșarea și dezvoltarea cancerului la creier l-ar avea și telefonul nostru mobil, care emite radiații electromagnetice ce ne pot afecta creierul.
Cancerul la creier este manifestat prin tulburări neurologice, până la depistarea de către medic, cu ajutorul echipamentului modern, a tumorei cerebrale. Pot exista crize comportamentale, halucinații sau momente de câte 30 de secunde în care persoana rămâne blocată și nu vede absolut nimic. Multe din aceste manifestări prevestesc cancerul la creier, susține medicul oncolog, și partea nefericită este că trec neobservate, părând la ordinea zilei, la fel ca și sentimentul de apatie, de rupere totală de lume.
Lucru și mai important de reținut este că acest cancer nu se manifestă aproape deloc prin dureri de cap, ci prin modificări neurologice care se observă în comportament: „În cancerul cerebral, durerea de cap se instalează, de obicei, în stadia foarte avansate. Este o durere chinuitoare, care creşte în intensitate şi se extinde pe o durată mai mare a zilei, putând deveni continuă, şi nu mai cedează la analgezicele obişnuite”, descrie dr. Berceanu Ion.