Dieta si Sport
VEȘNICA DILEMĂ: Alimente CRUDE sau GĂTITE?
Nu e ușor să mănânci pe lumea asta, mai ales dacă vrei să o faci sănătos. Din stânga vin experții care spun că mâncarea crudă este cea mai sănătoasă, iar din dreapta vin alți specialiști care susțin cu argumente să nu renunțăm la mâncarea gătită.
Vedetele din star-systyemul american se laudă că mănâncă alimente crude (de la Madonna care urmează de zeci de ani dieta macrobiotică până la alte vedete declarate vegetariene). Noua modă numită raw food a ajuns inclusiv în restaurante, unde doar sosurile sunt preparate separat. Am putea chiar să dăm un nume acestei mode, un nume mai autentic: crudiveganismul.
CUMPĂRĂ DIN MAGAZINUL LUI TEO CEI MAI BUNI BISCUIȚI DIETETICI!
Crudiveganismul nu propune mâncarea tuturor alimentelor în stare crudă, deoarece unele trebuie pregătite puțin pentru a fi mai bune de mâncat oricât de benefice ar fi în starea lor crudă (unii morcovi sunt atât de tari încât îți spargi dinții cu ei, deci dacă sunt pe jumătate fierți, nu-și pierd din proprietăți). Ceea ce propune noul val de raw food este să mâncăm cât mai apropiat de starea naturală a alimentelor noastre.
Nu e de mirare că până și fast-food-urile, care vând paste de carne și sosuri pline de chimicale în număr industrial, au inclusiv în preparatele lor rapide legume. Dați o fugă până la cel mai apropiat fast-food și veți vedea că orice hamburger sau hot dog conține azi mai multă verdeață decât conținea acum câțiva ani.
Problema care se pune atunci când alegem între mâncarea gătită și cea crudă nu ar trebuie să fie care este mai sănătoasă, deoarece ambele sunt sănătoase, ci care este mai digerabilă. Iar la acest capitol câștigă mâncarea gătită. Întrebați-vă doar, de ce după ce s-a descoperit focul, oamenii au început să-și încălzească mâncarea sau să o prepare? Pentru că era mai ușor de digerat decât hrana crudă!
Există însă alimente și alimente. Roșiile, de pildă, dacă sunt gătite necorespunzător, își pierd din proprietăți, ceapa în schimb își păstrează în mare parte atributele chiar dacă o călim puțintel. Așadar, se impun câteva sfaturi în legătură cu mâncarea crudă sau gătită, date de specialiști în nutriție:
– Cumpărați întotdeauna fructe și legume locale, din piață
– Gătiți legumele întotdeauna cu puțin ulei de măsline
– Pregătește fructele și legumele cu puțin timp înainte de a le mânca, pentru a nu-și pierde din nutrienți
– Nu pune toate legumele în frigider. Roșiile, de pildă, își fortifică puterile antioxidante la temperatura normală a camerei, în frigider devin doar mai apoase, fără gust.