Inedit
5 moduri în care te afectează stresul
Deși cu toții știm cât de mult ne dăunează stresul, uneori nu îl putem evita sub nicio formă. Este normal să avem zile mai dificile care ne pot pune la pământ pentru câteva momente, dar dacă stresul devine parte din viața ta de zi cu zi, organismul tău are foarte mult de suferit. Mulți oameni nu realizează cât de mult se poate deteriora corpul din cauza stresului. Iată 7 moduri în care acesta te afectează!
1. Stresul îmbătrânește. Studiile arată că oamenii predispuși la stres și depresie îmbătrânesc mult mai repede, deoarece le este afectată structura cromozomilor. Mai exact, este vorba despre telomeri. Aceștia sunt niște secvențe ADN aflate la capatele cromozomilor, care suferă de-a lungul vieții o scurtare progesivă. Cu cât organismul e ste mai stresat, cu atât acești telomeri se scurtează mai rapid. Astfel are loc procesul de îmbătrânire prematură.
CITEȘTE ȘI: 5 PAȘI DE BAZĂ PE CARE SĂ ÎI URMEZI ÎN TIMPUL MEDITAȚIEI
2. Începi să uiți. Acesta este unul dintre cele mai puțin cunoscute efecte secundare ale stresului, însă nue ste deloc de ignorat. Când ești stresat, corpul începe să producă cortizol. Acest lucru reduce sinapsele care dețin amintirile pe termen scurt. Pe parcusul timpului îți va fi din ce în ce mai greu să-ți amintești anumite detalii.
3. Sistemul imunitar devine slăbit. Deși pe termen scurt te poți pune pe picioare cu suplimente alimentare, pe termen lung va fi din ce în ce mai greu să-ți repari sistemul imunitar. Datorită stresului, acesta slăbește pe zi ce trece, iar tu ești din ce în ce mai predispus la boli și infecții.
4. Depresia își va face loc în viața ta. Stresul este primul factor care declanșează depresia. Studiile arată că stresul cronic declanșează depresia prin uciderea neuronilor și previne neurogeneza.
5. Stresul îți afectează dantura. Oamenii stresați au obiceiul să scrâșnească din dinți, ceea ce duce la daune severe ale dinților și gingiilor. Astfel apar tulburări temporo-mandibulare și dureri de gât severe.