Sanatate
Testul care îţi arată cum să te laşi de fumat
Testul care îţi arată cum să te laşi de fumat. Specialiştii spun că măsurarea timpului în care organismul fiecărei persoane descompune nicotina ar putea creşte şansele de succes în ceea ce priveşte renunţarea la fumat, potrivit unui studiu publicat în revista medicală Lancet, informează bbc.com.
Nicotina este cea care provoacă dependenţa de tutun, iar fumătorii au nevoie de mai multă de fiecare dată când nivelul de nicotină din organism scade, ceea ce îi face să fumeze mai mult. Problema în a găsi o soluţie unică pentru toţi fumătorii constă în faptul că organismul fiecărei persoane descompune nicotina la rate diferite.
În studiul lor, cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite ale Americii au înscris 1.240 de persoane în diferite programe de renunţare la fumat.
Oamenii de ştiinţă au analizat sângele fiecărui voluntar pentru a vedea dacă nicotina este descompusă într-un ritm normal sau mai încet.
Subiecţii studiului au primit fie un plasture cu nicotină, fie un medicament denumit vareniclină, fie un placebo.
În urma experimentului, cercetătorii au scos la iveală faptul că oamenii al căror organism descompune nicotina la o rată normală au o şansă mai mare de a se lăsa de fumat folosind medicamentul vareniclină, în comparaţie cu cei care folosesc plasturi cu înlocuitori de nicotină. În schimb, voluntarii al căror organism descompune nicotina mai încet au avut rate de succes similare, indiferent de metoda de renunţare la fumat folosită, insa au raportat mai multe efecte secundare în cazul utilizării medicamentului vareniclină.
„Dacă aceste teste ar fi utilizate, oamenii ar putea avea o şansă mai mare să renunţe la fumat”, a declarat profesoara Caryn Lerman, implicată în studiu.
„Pentru unii oameni, care metabolizează în mod normal nicotina, şansa de succes ar putea fi scăzută dacă folosesc plasturi, dar s-ar putea dubla dacă ar folosi pastilele de vareniclină, în timp ce pentru o treime din populaţie, care descompune nicotina mai încet, plasturii, care sunt mai ieftini, ar putea fi o soluţie mai bună”, a mai precizat cercetătoarea.
Testele sangvine pentru a verificarea vitezei de descompunere a nicotinei sunt folosite în prezent în laboratoarele de cercetare, iar savanţii spun că ar putea fi dezvoltate cu uşurinţă pentru utilizarea la scară largă.
Vipercig
2015-01-14T16:42:36+02:00 at 2015-01-14T16:42:36+02:00
Ar fi interesant daca studiul s-ar extinde si pe alte metode de renuntare la fumat care exista.