Connect with us

Revistateo.ro

Dieta vârstei tale

Dieta si Sport

Dieta vârstei tale

Drept urmare, ţi-am pus la cale o serie de criterii de care este bine să ţii cont atunci când vrei să urmezi o dietă.

Dieta la 20-30 de ani
În acest interval, ritmul este adesea galopant şi este greul să jonglezi cu toate atribuţiile pe care le ai – studentă, angajată, mamă, femeie de afaceri şi/sau soţie. Un studiu efectuat în S.U.A. arată că doar 4% dintre femeile cu vârste cuprinse între 19 şi 24 de ani consumă zilnic cel puţin cinci porţii de fructe şi legume, aşa cum se recomandă.

În acest caz, asigură-te că dieta ta va conţine:
Calciu, pentru care trebuie să consumi zilnic trei porţii de lactate – asta înseamnă în jur de 200 ml de lapte dulce, un borcănel de iaurt sau 30 g de brânză.
Acid folic, mai ales dacă ţi-ai pus în plan să devii mamă; este esenţial să ai un aport optim de acid folic, atât înainte, cât şi după concepere. Sursele naturale sunt cerealele fortifiate cu acid folic şi fier, legumele cu frunze verde închis, dar şi portocalele.
Fibre, pe care trebuie să le incluzi mereu la micul dejun.

Dieta la 40 de ani
Pe masură ce înaintezi în varsta, nutriţia corespunzătoare şi sportul devin din ce în ce mai importante. La 40 de ani rata metabolismului scade, dar este înca destul de ridicată, de aceea este momentul să îţi asiguri o sănătate de fier.

Asigură-te aşadar că dieta ta include:
Antioxidanţi, pe care îi vei gasi în fructele şi legumele intens colorate. Include cel puţin cinci porţii de vegetale proaspete şi variate în meniul tău zilnic, întrucât antioxidanţii menţin frumuseţea şi strălucirea pielii, dar în acelaşi timp te apără şi de multe afecţiuni ce apar odată cu trecerea anilor.
Fierul, din ficat şi carne roşie slaba; consumă-le de cel puţin două ori pe săptămână. Nu este necesar să mănânci porţii mari, ci una de aproximativ 100 g de ficat sau carne roşie slabă, asezonată cu salată verde este suficientă.

Dieta după 50 de ani
Pe masură ce înaintezi în vârstă, un stil de viaţă sănătos este esenţial, aşa că renunţă la fumat, fă mişcare de cel puţin trei ori pe săptămână şi mănâncă alimente sănătoase, care să-ţi ofere nutrienţii de care ai nevoie. Să nu uităm că aici intervine şi menopauza, iar femeile sunt afectate în mai multe moduri: există o scădere a libidoului, dar creşte riscul de a face osteoporoză sau de a suferi de afecţiuni cardiovasculare.

Drept urmare, include în dietă:
Alimente din regimul mediteraneean: dieta mediteraneeană este una dintre cele mai sănătoase diete din lume. Nu trebuie să-ţi lipsească cerealele integrale, fructele, legumele, peştele, fructele de mare şi uleiul de măsline extravirgin.
Produsele pe bază de soia, care pot să diminueze efectele neplacute ale menopauzei, iar consumul zilnic a 25 g de proteine de soia reduce nivelul de colesterol din sânge. Încearcă laptele de soia, iaurt de soia, tofu sau miso, ce pot înlocui cu succes carnea în anumite reţete.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Dieta si Sport

To Top