Inedit
Ce se întâmplă dacă nu-ți plătești taxele la timp
Potrivit reglementărilor aduse regimului de plată a taxelor și impozitelor, și în acest an lucrurile stau la fel. Toți contribuabilii care nu își achită la timp taxele și impozitele vor fi penalizați de stat. Nivelul penalității de întârziere este același ca și în anul precedent. Dobânda însă a fost schimbată la 1 martie 2014.
Potrivit Codului Fiscal, penalitățile pentru neplata la zi a taxelor și impozitelor se aplică imediat din ziua următoare ultimei zile de plată. Plata poate continua până la data stingerii sumei respective. Astfel că nivelul penalităților de întârziere este și în acest an de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, adică 7,3% penalitate pe an.
Nivelul a fost modificat în iulie 2013 prin ordonanță de guvern. Din luna iunie 2014, contribuabilii la aparatul de stat pot cere eșalonarea la plată a unor noi obligații fiscale. De la 1 martie 2014, dobânzile s-au redus de la 0,04% la 0,03%, acest nivel fiind valabil și în 2015. Dobânda pentru neplata taxelor și impozitelor poate ajunge anual la 10,9%, față de 14,6% cât era înainte de 1 martie 2014.
Codul Fiscal prevede rolul dobânzii cu caracter recuperatoriu, iar cel al penalității cu caracter sancționatoriu. La fel ca și penalitățile, nivelul dobânzii se calculează imediat ziua următoare scadentei. Cea mai mare dobândă a fost aplicată în perioada 7 mai 1999 – 31 iulie 2000, și anume de 0,30%, după cum se arată în fotografia de mai jos: