Connect with us

Revistateo.ro

165 de ani de la naşterea “poetului nepereche”

Inedit

165 de ani de la naşterea “poetului nepereche”

165 de ani de la naşterea “poetului nepereche”. Mihai Eminescu, pe numele său real Eminovici, s-a născut în ziua de 15 ianuarie 1850 în Ipoteşti, un mic sat din Moldova, într-o familie modestă. Acesta şi-a făcut studiile liceale la Cernauţi ( azi în Ucraina ), iar la vârsta de 14 ani pleacă cu o trupă de actori ambulanţi într-un periplu prin Transilvania.

Reuşeşte apoi să-şi termine studiile liceale şi la 22 de ani era student la filosofie la Viena, apoi la Berlin, fără să dobândească însă vreun titlu universitar, căci nu avea rabdare să-şi termine studiile.

În 1875 revine în tara, unde se angajează întâi ca bibliotecar, apoi ca inspector şcolar la Iaşi. Doi ani mai târziu soseşte la Bucureşti unde va fi ziarist la ” Timpul ” şi un participant activ la şedinţele Societăţii literare ” Junimea „.

Sfârşitul vieţii tumultoase îl gaseşte pe Eminescu internat într-un ospiciu din Bucuresti în 1889, unde moare ca urmare a unei crize cardiace în ziua de 15 iunie 1889. Avea doar 39 de ani.

Mihai Eminescu începe să-şi manifeste talentul la 14 ani,atunci când primele sale poezii apar în revista ” Familia ” a lui Iosif Vulcan. În 1884 îi apare primul şi singurul său volum publicat în timpul vietii: ” Poezii „, unde găsim capodopera ” Luceafarul „.

Mihai Eminescu a reuşit prin modul său de a compune să-şi pună în acord opera cu marea literatură europeană a timpului, ridicându-se la nivelul celor mai importante figuri literare ale vremii, într-o perioadă în care literatura româna era destul de provincială până la apariţia sa.

Marii critici literari consideră că prin limba română pe care a folosit-o, Eminescu ne-a tras din secolul XIX direct în XX, modernizându-ne. Dovada constă în faptul că opera sa nu dă deloc impresia că a fost scrisă acum aproape 150 de ani, ci îşi păstrează toată prospeţimea.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top