Cosmetica
Tot ce trebuie să știi despre durata de viață a cosmeticelor
Iată câteva semne vizibile că produsul pe care îl folosești trebuie aruncat!
În primul rând trebuie să știi că produsele lichide au un termen de valabilitate mult mai scurt decât cele sub formă de pudră sau cele uscate. Din moment ce îți folosești degetele pentru a aplica produsul, riscul înmulțirii germenilor și bacteriilor crește considerabil. Astfel există riscul de infecții la utilizările viitoare. Germeni trăiesc și se multiplică mult mai ușor într-un mediu umed, în comparație cu unul uscat. Așadar, în timp ce pudra pentru față poate fi utilizată un an sau chiar doi, fondul de ten sau machiajul lichid tind să se transforme și să separe mult mai repede, iar astfel formula este compromisă.
Dacă folosești produse cosmetice sau medicamente prescrise de medic, precum creme pentru tratarea acneei sau a petelor, trebuie să știi că este esențial să nu depășești termenul de valabilitate. Aceste produse sunt formulate doar pentru a fi utilizate o anumită perioadă de timp, după care își pierd eficacitatea. Dacă depășești termenul de valabilitate, nu numai că nu vor avea nici un efect, dar riști să te confrunți cu anumite efecte secundare.
Recipientele sunt foarte importante. Produsele care se păstrează într-un tub și nu au contact direct cu mediul exterior sunt ideale și sunt cele mai ferite de germeni și bacterii. Produsele precum loțiuni de curățat, tonere și unguente se găsesc deseori în astfel de recipiente. În schimb, orice produs cosmetic care este depozitat în borcane sau cutii cu capac, crează un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor.
Ori de câte ori o formulă pare să se schimbe, dezvoltă un miros ciudat sau se separă, este clar că trebuie să renunți la produsul respectiv. Termenul de valabilitate este cel mai scurt la produse precum rimelul și eyelinerul. Acestea sunt cu atât mai periculoase cu cât intră în contact cu zona sensibilă a ochilor.