Connect with us

Revistateo.ro

Bogdan Zetu - Trainer

Dieta si Sport

Teama de carbohidrati

Pe principiul spune-mi ce mananci ca sa iti spun cum te simti, nutritia joaca cel mai important rol in viata noastra, ea influentand felul in care functionam ca si organism, felul in care gandim, ne concentram, ne miscam si trebuie sa ii acordam o atentie deosebita. Izvorate din importanta si atentia acordata alimentatiei, au aparut si zecile, sutele de diete „miraculoase” care promit schimbari rapide si vizibile ale aspectului fizic si ale felului in care ne vom simti. Unele interzic consumul de grasimi, unele limiteaza consumul de carbohidrati si altele incurajeaza consumul de proteine, insa trebuie sa fim constienti ca, in functie de fiecare organism in parte, avem nevoie, intr-o masura sau alta, de toti cei trei macronutrienti pentru a fi sanatosi si pentru a functiona normal. Trebuie facuta o distictie clara intre dieta, cea care va fi tinuta pentru o perioada determinata de timp si stil de viata, cel care presupune urmarirea unor obiceiuri intreaga viata.

Voi vorbi in acest articol despre teama de carbohidrati. De ce teama de carbohidrati si de unde aceasta conceptie despre ei ? Ei bine, se spune ca principala cauza pentru care obezitatea este situata la cote alarmante in lume, este excesul de carbohidrati. Nimic mai adevarat ! Insa a se citi bine, este vorba despre EXCES de carbohidrati.
Multi s-au grabit sa interpreteze prin filtrul propriu aceste informatii si de la limitarea carbohidratilor din alimentatia zilnica, au ajuns sa dezvolte o frica pentru ei si o excludere aproape completa a acestora din alimentatia lor.

Ce sunt carbohidratii si care este importanta lor ?
Carbohidratii sunt acei nutrienti care ne alimenteaza corpul cu energie, mai exact este sursa principala de energie pe care o foloseste corpul nostru pentru a functiona in parametrii normali.
Fie ca depui efort fizic sau intelectual, ai nevoie de energie, iar ca sursa primara, corpul tau intotdeauna va accepta mai usor carbohidratii.
Concluzionam de aici importanta lor de necontestat, dar de ce ingrasa ?

Carbohidratii ofera corpului o stare de confort, o stare de bine de care creierul are nevoie si de aceea de multe ori suntem in situatia in care abuzam de ei, necontroland cantitatile. Acestia ingrasa cand nu sunt controlate cantitatile, corpul avand tendinta de a depozita ceea ce este in exces.
Insa, orice mancare ingrasa daca este consumata in cantitati mari, indiferent daca contine sau nu carbohidrati, deci problema fiind EXCESUL. Carbohidratii pot fi impartiti in cei cu indice glicemic mare si cei cu indice glicemic mic.
Ce reprezinta indicile glicemic?
Pe intelesul tuturor, acesta un indicator care masoara viteza cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge in sange si influenteaza nivelul de zahar. Cu alte cuvinte, cei cu indice glicemic mic, au un impact mai mic asupra nivelului de zahar din sange pe cand cei cu indice glicemic mare, cresc repede si mult acest nivel.

De ce nu este recomandata inlaturarea carbohidratilor din alimentatie ?
Motivele sunt simple: 1. vei fi lipsit de energie;
2. nu te vei mai putea concentra cum trebuie;
3. cand vei avea din nou carbohidrati in alimentatie, corpul tau va actiona precum un burete, facandu-si rezerve si stocand acea catitate sub forma de celule adipoase. (efectul bumerang)

Sfatul meu:

Uita de decizia de a renunta la carbohidrati si indreapta-ti atentia spre a te informa corect despre sursele de carbohidrati cu indice glicemic scazut si cei cu indice glicemic crescut.
Alege sa ii consumi prioritar pe cei cu indice glicemic mic in defavoarea carbohidratilor cu indice glicemic mare pentru a beneficia cat mai mult de energia pe care o va oferi corpului tau treptat.
Alt pas pe care il poti face este sa reduci cantitatile, mai ales daca esti o persoana sedentara.

Exemple de carbohidrati cu indice glicemic mic : in primul rand, mentionez aici legumele ca si sursa excelenta de carbohidrati: Broccoli, Varza, Conopida, Telina, Castraveti, Vinete, Spanac, Salata verde, Ardei, Ciuperci, Fasole verde, Rosii;
Cerealele: Orz, Secara, Grau integral, Ovaz, Orez brun;
Leguminoasele: Linte, Fasole, Naut.
Aceste surse de carbohidrati au eliberare treptata in corp si astfel, vei beneficia pe parcursul zilei de energie, evitand fluctuatiile si scaderile bruste ale acesteia.

Acum vom vorbi putin si despre carbohidratii cu indice glicemic mare : referindu-ne la acestia, ajungem la zaharuri si omniprezenta lor in alimentatia noastra. In aceasta categorie intra si fructele (mere, citrice, banane, struguri, pere, piersici, etc), care te vor ajuta cu ridicarea nivelul de energie foarte repede, insa scaderea ei se va avea loc brusc. Sunt foarte necesare in viata de zi cu zi, dar trebuie inteles ca este vorba, din nou, de catintatile folosite. In aceasta categorie gasim si zaharul, cel care creeaza DEPENDENTA. Tot ce inseamna fast-food, dulciuri, bauturi carbogazoase, toate contin carbohidrati cu indice glicemic mare, asa ca trebuiesc reduse la minimum cantitatile consumate.

Concluzia : trebuie sa constientizam ca vinovatii pentru faptul ca avem probleme cu greutatea sau cu sanatatea nu sunt nici carbohidratii, nici grasimile si nici proteinele. Singurii vinovati sunt oamenii care nu inteleg notiunea de echilibru atat in alimentatie cat si in viata. Atata timp cat iti vei face loc in programul zilnic pentru miscare, iti vei trata corpul cu respectul cuvenit, mancand cat mai echilibrat, te vei gandi la eliminarea pe cat posibila a stresului din viata ta, totul va functiona bine si iti vei trai viata intr-un mod sanatos.

Pe data viitoare,
pana atunci va astept si pe: www.facebook.com/trainwithzetu sau pe ziuaz.bogdan@gmail.com

CITESTE TOATE ARTICOLELE SCRISE DE BOGDAN ZETU

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Dieta si Sport

To Top