Connect with us

Revistateo.ro

Astăzi sărbătorim Întâmpinarea Domnului. VEZI TRADIȚII ȘI OBICEIURI de ZIUA URSULUI

Stiri

Astăzi sărbătorim Întâmpinarea Domnului. VEZI TRADIȚII ȘI OBICEIURI de ZIUA URSULUI

Întâmpinarea Domnului amintește de împlinirea Legii, și anume intrarea pruncului Iisus în Ierusalim, alături de Maica Domnului și Iosif. Legea prevedea ca orice nou născut de sex masculin să fie închinat lui Dumnezeu la 40 de zile de la naștere, acest obicei având loc în memoria copiilor israeliți care au fost salvați de la moarte, prin sângele mielului pascal.

Familiile sărace duceau la templul din Ierusalim animale în semn de jertfă, pentru curățarea și iertarea păcatelor: cele bogate duceau câte un miel și doi porumbei, iar cele sărace doar doi porumbei. Femeile erau purificate ritualic de păcate, însă Fecioara Maria nu avea nevoie de această purificare deoarece aceasta era maica ce l-a adus pe lume pe Fiul lui Dumnezeu. Maria, Iosif și pruncul Iisus au fost întâmpinați de bătrânul Simeon și proorocita Ana.

CITEȘTE ȘI: PĂRINTELE CLEOPA DIN ARAD PREVESTEȘTE UN EVENIMENT TRAGIC PENTRU 2032

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI / ZIUA URSULUI:
Ziua de 2 februarie este cunoscută în folclor sub numele de Stretenie sau Ziua Ursului. Această zi ne spune multe despre cum vor fi anotimpurile pe tot parcursul anului, întrucât este ziua în care se poate confunda vremea. Se numește Ziua Ursului din cauza comportamentului neobișnuit al ursului începând cu această dată, care iese din bârlog deși se află în perioada de hibernare.

În zonele montane, oamenii pun carne și miere pe poteci, pentru a-i chema pe urși și a-i binecuvânta. Tot în această zi, familiile care își botează copiii sunt sfătuite să le pună și numele Ursu, pentru ca aceștia să fie puternici și vrednici în viață.

Cei care se speriau des, erau tratați de fricile frecvente printr-un ritual care implica blană de urs afumată. Potrivit înțelepciunii populare românești, dacă în ziua de 2 februarie ursul iese din bârlog și afară e soare, acesta văzându-și umbra, iarna se va prelungi cu încă 6 săptămâni. Dacă, dimpotrivă, ursul nu iese din bârlog din cauza frigului de afară și cerul este înnorat, primăvara se apropie cu pași repezi.

Tot de ziua ursului, oamenii de la țară fac calcule despre culturile de peste an: ce anume să planteze, care ar fi perioadele ideale și mai ales cum va fi vremea în zilele de plug.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top